Emberi idegsejteket ültettek patkányok agyába, és sikerült is neuronválaszt elérni

2023.02.03. · tudomány

Emberi idegsejtekből álló csomókat, vagyis organoidokat ültettek sérült látókéreggel rendelkező felnőtt patkányok agyába a Pennsylvaniai Egyetem kutatói, hogy kiderítsék, segítenek-e helyreállítani a látásért felelős agyi területek funkcióinak bármely részét. A kutatók közlése szerint a kísérlet sikerrel zárult.

Isaac Chen, az egyetem idegsebésze társaival együtt 80 napig tenyésztett emberi őssejteket, amelyek a laborban az agykéreg sejtjeiből álló háromdimenziós szövetkultúrát alkottak. Ilyen sejtekből áll az agy külső rétegét, és többek között a látásban is kulcsszerepet játszanak. A kutatók ezután eltávolították a látókéreg egy részét 46 patkány agyából, és beültették az emberi organoidokat.

Az állatokat ezután három hónapon keresztül vizsgálták, és a második hónap után már neuronválaszt mutattak az organoidok – ennek mérését egy elektródával végezték, amit a beültetett organoidba helyeztek, miközben a patkánynak képeket vetítettek egy képernyőn. Az egyik képsorozat villogó fényekből állt, egy másikban pedig fekete-fehér vonalak váltakoztak különböző irányokban, például vízszintesen vagy átlósan.

Az organoidok neuronválasza a villogó fényekkel együtt és a vonalak irányától függően változott, ami a kutatók szerint arra utal, hogy a neuronok sikeresen beépültek a patkányok agyába, és átvették a vizuális rendszerük funkcióinak egy részét.

Végül összehasonlították az emberi neuronokkal ellátott patkányok neuronválaszait azokéval, amelyeknél nem állt fenn látókéreg-károsodás. A válaszreakciók viszonylag hasonlók voltak, de valamivel kevesebb neuron reagált a fényre a beültetésen átesett patkányok esetében.

A kutatók elmondták, a következő lépés az lesz, hogy a kísérletet megismétlik a patkányok más agykérgeinek, például a motoros kéregnek az eltávolításával. Chen szerint az ilyen kutatások segíthetnek elérni, hogy organoidok beültetésével helyre lehessen állítani bizonyos agyi funkciókat, hosszú távon akár agysérülésen átesett embereknél is.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás