A vizeletet ivóvízzé alakító új űrruha teheti kényelmesebbé a Holdra készülő űrhajósok életét

Jelentősen hosszabb űrsétákat tenne lehetővé a jövőbeni holdmissziók során az az új űrruha-prototípus, amely a vizeletet ivóvízként hasznosítja újra, és amelyet a Dűne-sorozatból ismert technológia ihletett – írja a Guardian. A Cornell Egyetem kutatói által kifejlesztett ruha a vizelet feldolgozásával öt percen belül iható vizet állít elő, és a tervezők reményei szerint már ebben az évtizedben elérhetővé válhat.

„Az űrhajósoknak jelenleg csak egy liter víz áll rendelkezésre a ruhájukban lévő tasakban. Ez nem elég a tervezett holdi űrsétákhoz, amelyek tíz, vészhelyzet esetén pedig akár 24 órán át is tarthatnak” – mondta a lapnak a fejlesztés társvezetője, Sofia Etlin. A ruha egy „vákuumalapú külső katétert tartalmaz, amely egy kombinált, az ozmózis és a fordított ozmózis elvén működő egységbe vezet”, így folyamatos és biztonságos ivóvízellátást biztosít.

Az űrruha nadrágjának prototípusa
photo_camera Az űrruha nadrágjának prototípusa Forrás: Cornell Egyetem

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) már használnak egy vizeletet és izzadságot újrahasznosító technológiát, de a maximális nedvszívó képességű ruházat (vagyis MAG) rengeteg kritikát kap az eseti szivárgások és a kényelmetlensége miatt, ráadásul Etlin szerint az is előfordult már, hogy húgyúti fertőzést okozott az űrhajósoknál. Mivel a NASA 2026-ban, az Artemis–3 misszió keretében tervez landolni a Hold déli pólusán, ahol két űrhajós járhatja majd be a felszínt a hosszú séták alkalmával.

Az új űrruha rendszere, amely egy nedvességre aktiválódó vákuumszivattyúhoz csatlakoztatott szilikon gyűjtőedényt tartalmaz, 87 százalékos hatékonysággal hasznosítja újra a vizeletet ivóvízzé. A kompakt, 38 x 23 x 23 centiméteres és alig 8 kilogrammot nyomó rendszer az űrruha hátán hordozható. Működőképességét New Yorkban, egy súlytalanságot szimuláló környezetben tervezik tesztelni 100 önkéntesen.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás