Egy belga közgazdászt, Bruno van Pottelsberghe-et nevezték ki a Corvinus új rektorának

Sulyok Tamás köztársasági elnök kinevezte a Budapesti Corvinus Egyetem új rektorát, Bruno van Pottelsberghe belga közgazdászt. A brüsszeli Université Libre de Bruxelles egyetemi tanára augusztus 1-jén, csütörtökön meg kezdi négy évre szóló megbízatását, amelynek során az elnöki feladatokat is ellátja majd – derül ki az egyetem közleményéből.

„Minden tudásommal azon fogok dolgozni, hogy a megkezdett utat folytatva a Corvinus további fejlődését és nemzetköziesedését minden lehetséges módon elősegítsem. Az oktató-kutató kollégákkal, támogató területi munkatársakkal, hallgatóinkkal és partnereinkkel együttműködve az a célunk, hogy a Corvinus – a legmodernebb képzési és kutatási teljesítményével – Európa legjobb, legvonzóbb egyetemei közé tartozzon” – mondta Pottelsberghe, aki a ciklusa során az egyetem nemzetközi láthatóságának növelésére, a kutatási kiválóság erősítésére, és a fenntarthatóság, valamint a mesterséges intelligencia lehetőségeit kihasználó innovatív oktatásra kíván fókuszálni.

Budapesti Corvinus Egyetem új rektora, Bruno van Pottelsberghe belga közgazdász
photo_camera Budapesti Corvinus Egyetem új rektora, Bruno van Pottelsberghe belga közgazdász Fotó: Budapesti Corvinus Egyetem

Pottelsberghe Szabó Lajos megbízott rektortól és Anthony Radev elnöktől veszi át az alapítványi egyetem vezetését, miután júniusban kinevezését támogatta a Corvinus Egyetem szenátusa és az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány. Az alapítványt vezető Hernádi Zsolt szerint „a most érkező rektor meggyőző nemzetközi szakmai tapasztalatának és a letisztult vezetői programjának köszönhetően a Corvinus számára immár maradéktalanul adottak a feltételek ahhoz, hogy nemzetközi súlyú egyetemmé váljon, melyhez minden támogatást megadunk”.

A belga szakember 1968-ban született Brüsszelben, majd 1998-ban a Brüsszeli Szabadegyetemen (Université libre de Bruxelles, ULB) szerzett doktori fokozatot, később pedig 2005-2007 között az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) vezető közgazdásza volt. Pottelsberghe 2008 óta a ULB Solvay Brussels Közgazdaságtani és menedzsment kar professzora, és 2011-2017 között a kar dékáni feladatait látta el. Pottelsberghe, akinek főbb kutatási területei az innováció-gazdaságtan, a szabadalmi rendszerek, a szellemi tulajdonjogok és a technológiatranszfer korábban a brüsszeli Bruegel gazdasági agytröszt vezető szakembere volt.

Pottelsberghe korábban az ULB volt hallgatói által létrehozott egyesületnek adott interjújában arról beszélt, hogy a szabad kutatás elve volt az oka annak, hogy tanulmányaihoz az Université libre de Bruxelles-t választotta, amely „ünnepli a kritikus gondolkodást, elutasítja a dogmatikus megközelítéseket, mind az oktatásban, mind a tudományos kutatásban”. Mint akkor elmondta, „ahhoz, hogy a 21. század globális társadalmi kihívásaival – a klímaváltozással, a migrációval, a digitalizációval, az egészségügyi krízisekkel és a szabadságjogok csorbulásával – meg tudjunk birkózni, nyitott hozzáállásra, nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező kutatókra, oktatókra, hallgatókra van szükség, akik a mi értékeinket, a szabadság és a szabad kutatás elvét hordozzák”.

A Corvinus Egyetemen tavaly februárban etikai eljárás indult, miután Ádám Zoltán oktató azt állította, hogy egy hallgatóval kivételeztek egy vizsga során. Az egyetem Etikai Bizottsága néhány hónappal később arra jutott, hogy két egyetemi vezető valóban vétséget követett el, amiért megkülönböztetett módon vizsgáztatták a diákot, viszont az egyetem rektorhelyettese mindkét oktatót felmentette. Tavaly októberben aztán az egyetem rendkívüli felmondással elbocsátotta az etikai vizsgálatot kezdeményező Ádámot, amit egy idén év eleji anonim felmérés szerint a Corvinus dolgozóinak 81 százaléka aránytalannak és jogtalannak tart.