A testsúlyt csökkentheti, de a koleszterinszintet növelheti a ketogén diéta
A ketogén diéta szigorú szabályokhoz köti az étkezést, de a lényege tulajdonképpen az, hogy az étrendet tartók minimalizálják a bevitt szénhidrátok mennyiségét. A kalóriaszükségletüket helyette fehérjék és egészséges zsírok formájában viszik be a szervezetükbe, ami befolyásolja a test és az agy működését is. A ketogén diétában ugyanis a szervezet egész máshogy jut energiához, mint akkor, amikor a szénhidrátokat bontja egyszerű cukrokra: a ketózis során ketonokból és zsírokból táplálkozik.
Korábbi kutatások már firtatták, hogy a ketogén étrend sem a bolygónak, sem az embereknek nem igazán jó, mégis fel-felbukkannak olyan eredmények, amik arra ösztönzik a kutatókat, hogy újra és újra megvizsgálják a kérdést. A 8. Qubit Live-on például a mikrobiom karbantartása miatt került szóba ez az étrend, de a mentális betegségek elkerülése miatt is szokták javasolni. Egy időben pedig az amerikai katonákat is ilyen diétára akarták fogni.
Nehéz lenne összehasonlítani a sok szempontból etalonnak tekintett mediterrán étrenddel, ami a kiegyensúlyozott táplálkozást helyezi a középpontba, épp ezért számos betegség megelőzése és az általános jóllét megőrzése szempontjából is jó választás. Ráadásul a koleszterinszint szabályozásában is sikerrel járhatnak azok, akik követik.
Nem úgy, mint a ketogén-diétát alkalmazók: a New Scientist cikke szerint az étrend ugyan segít a fogyásban, de a szív- és érrendszer egészségére hatással lévő koleszterinszint elszállhat mellette.
Javier Gonzalez, a brit Bath Egyetem munkatársa és kollégái randomizált klinikai vizsgálatot végeztek 53 ember bevonásával. Az átlagosan 34 éves embereket 3 csoportra osztották: volt egy csoport, akik ketogén diétát követtek, a másik két csoport egyike alacsony mértékben, a harmadik pedig mérsékelten fogyaszthatott cukrot.
A követéses vizsgálat során megállapították, hogy a ketonokon élő diétázók egy hónap alatt 1.6 kilogramm zsírt veszítettek a testsúlyukból. Az alacsony szintű cukorfogyasztók ugyancsak fogytak, átlagosan 1 kilogrammot, a mérsékelt cukorfogyasztók viszont nem fogytak.
Ezzel szinte vége is az előnyöknek, ugyanis a ketogén-diétázók LDL-koleszterin szintje 16 százalékkal magasabb volt, mint a másik két csoportté, továbbá a bélrendszerükben csökkent a Bifidobacterium baktériumtörzs tagjainak száma. Ez a baktérium részt vesz a B-vitaminok előállításában. A baktériumszint csökkenését valószínűleg a kevesebb rost fogyasztása idézhette elő.
Bár a ketogén diéta hatásait árnyalja, hogy a fogyás mellett más élettani tényezőket is befolyásol a követése, az továbbra sem világos, hogy az alkalmazásáról általánosan kijelenthető-e, hogy egészséges vagy egészségtelen.