Tényleg elrepült egy sas Dél-Afrikából Finnországba 42 nap alatt?

42 nap alatt 10 ezer kilométert tett meg egy sas Dél-Afrika és Finnország között – kezdődik a magyar Facebook-felhasználók körében az utóbbi napokban virálisan terjedő, eddig több mint 20 ezer lájkot begyűjtő történet, amihez egy régi vágású Google Maps-térképet is mellékelnek, a madár útját jelölő pöttyökkel.

A Facebookon keringő történet, amelynek a főszereplője egy ismeretlen sas
photo_camera A Facebookon keringő történet, amelynek a főszereplője egy ismeretlen sas Forrás: Facebook

Van egy rossz hírünk a sasrajongóknak: a sas (ami korábban volt már sólyom is) valójában egy darázsölyv (Pernis apivorus), amelyre a LUOMUS Finn Természettudományi Múzeum szakemberei 2013 augusztusában szereltek először egy műholdas követőt, a madárvonulás megfigyelő programjuk keretében. Nem kellett sokáig várniuk, hogy a Päivinek (magyarul „nap”, ami egyben a harmadik leggyakoribb finn női keresztnév) elnevezett nőstény több más darázsölyv társával együtt útra kelljen.

Egy szirti sas és egy darázsölyv
photo_camera Egy szirti sas (balra) és egy darázsölyv Forrás: Andreas Trepte/DickDaniels

A ragadozó madár szeptember végéig átszelte Európát, és útját a Szaharán, majd Afrika nyugati partvidékén keresztül folytatta, mielőtt decemberben megérkezett volna a Dél-Afrikai Köztársaságba. Päivi a következő év áprilisában ismét útra kelt, és június végén ért vissza Finnországba, de a Times of Malta 2014-es cikke szerint ez már túl későn volt ahhoz, hogy a rövid nyár során párzani tudjon és felnevelje fiókáit.

A virális térkép nem ezt az utat, hanem a madár 2015-ös hazarepülését ábrázolja. A finn műholdas madárkövető portál adatai szerint Päivi 2015. április 15-én indult útnak a Johannesburgtól délre található Petsana település közeléből, és előbb kissé északkeletnek tartott, majd észak felé vette az irányt, és egészen Dél-Szudánig viszonylag egyenesen repült. A darázsölyv május 11-étől a Vörös-tenger nyugati partvidékén haladt tovább, május 24-én lépte át a Boszporuszt, és június 3-án ért haza a Tamperéhez közeli fészkelőhelyére.

Päivi, a finn darázsölyv közel 11 ezer kilométeres hazarepülése a Dél-afrikai Köztársaságból Finnországba
photo_camera Päivi, a finn darázsölyv közel 11 ezer kilométeres hazarepülése a Dél-afrikai Köztársaságból Finnországba Forrás: Satelliitti

Päivi így 2015 első felében összesen 49 napig volt úton, ami alatt több mint 10 ezer kilométert tehetett meg. A weboldal pontos távolságadatokat nem ad meg a vonulásához, de arra a Google Earth alapján mi 11 400 kilométert kaptunk. Ez azt jelentené, hogy a darázsölyv naponta átlagosan 232 kilométert tett meg. A madár útját utoljára 2019 tavaszán követték nyomon a kutatók, amikor valahol a Vörös-tenger partján az öregedő műholdas követője végleg elromlott.

Kapcsolódó cikkek