Elkerülhetetlen az ítéletnapi gleccser összeomlása

Az angol-amerikai Thwaites Glacier Collaboration (ITGC) a projekt 6 éve alatt összesen 100 kutatót juttatott el az Antarktiszra, ahol repülőkkel, hajókkal és víz alatti robotokkal vizsgálták a jégtakaró, ezen belül is a gleccser állapotát.

A vizsgálatok lassan lezárulnak, és a korábbi hírekhez hasonlóan most sem tartogatnak túl sok jó hírt: úgy tűnik, hogy a végítélet-gleccser sorsa meg van pecsételve.

A nyugat-antarktiszi Thwaites-gleccser
photo_camera A nyugat-antarktiszi Thwaites-gleccser

A Thwaites egy tenger alatti kőalapzaton nyugszik, a melegebb tengervíz pedig alulról olvasztja. Az alapzat befelé lejt, ami azt is jelenti, hogy ahogy visszahúzódik a gleccser, egyre nagyobb jégfelületet éri a melegebb víz, ami gyorsítja a gleccser összeomlását. Ha ez bekövetkezik, csak a Thwaites olvadása miatt 65 centiméterrel növekszik majd meg a globális tengerszint.

Elkerülhetetlen a pusztulás

Rob Larter, a British Antarctic Survey klímakutatója szerint ez az összeomlás nem máról holnapra fog bekövetkezni, de az eddigi vizsgálatok alapján biztos, hogy a folyamat idővel egyre gyorsabban zajlik majd. A már említett 65 centiméteres emelkedés pedig még csak a jéghegy csúcsa: az ítéletnapi gleccser összeomlásával az egész nyugat-antarktiszi jégtakaró destabilizálódik majd, ami összességében 3,3 méteres tengerszintemelkedéssel jár. Ez már a legtöbb tengerparti város létét veszélyeztetné New Yorktól Kolkatáig, a változások egy tavalyi norvég kutatás szerint 680 millió ember lakhatását sodornák veszélybe.

Még rosszabb hír, hogy ezt a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével sem lehet már megállítani. Mathieu Morlighem, a New Hampshire-i Dartmouth College kutatója szerint akármilyen emisszóval számolunk, a gleccser mindenképpen instabillá válik, ez pedig egy olyan láncreakciót indíthat be, amit már nem lehet megállítani. Az ITGC számításai szerint a 23. századra a Thwaites a nyugat-antarktiszi jégtakaró nagy részével együtt eltűnik – Morlighem szerint ezt legfeljebb késleltetni lehet, de a gleccser sorsa már meg van pecsételve.