Oxford, az MIT és a Harvard a dobogón a legjobb egyetemek 2025-ös listáján

Az Oxfordi Egyetem már kilencedik éve őrzi első helyét a Times Higher Education (THE) World University Rankings rangsorában.

Oxford vezető szerepe a leghosszabb a rangsor történetében, megelőzve a Harvard nyolcéves uralkodását, amely 2011-ben ért véget. Az első ötben szereplő többi intézménnyel összehasonlítva Oxfordot a nemzetközi vonatkozások – különösen a nemzetközi hallgatók aránya és a nemzetközi társszerzők aránya – emelik ki.

Az Egyesült Államokbeli egyetemek sorában a Massachusetts Institute of Technology (MIT) számít jelenleg a legjobbnak, globálisan a második helyen áll, ami minden idők legjobb teljesítménye. Ebben a pozícióban a Stanford Egyetemet váltja, amely most a hatodik helyre került, ez 2010 óta a legalacsonyabb pozíciója, leginkább az oktatás, a kutatási környezet és a nemzetközi kilátások terén elért pontszámok csökkenése miatt.

photo_camera A teljes lista elérhető itt. Forrás: Times Higher Education

A Harvard Egyetem a negyedik helyről a harmadikra, a Princeton Egyetem pedig a hatodikról a negyedik helyre lépett előre. Az MIT és a Princeton pozíciói az elmúlt évtizedben folyamatosan javultak.

De míg a rangsor élén továbbra is az amerikai és brit intézmények állnak, a mögötte lévő adatok egy aggasztóbb tendenciát mutatnak, emeli ki a THE. Mindkét ország kutatási és oktatási presztízse csökken.

photo_camera A kutatási és oktatási presztízs változása 10 ország összevetésében 2015 és 2024 között Forrás: Times Higher Education

Az Egyesült Királyság oktatói reputációja tavaly óta 3 százalékkal, a kutatási presztízs pedig 5 százalékkal csökkent, a THE Academic Reputation Survey felmérésére adott több mint 93 000 válasz alapján, amelyben az akadémikusok 15 intézményt választanak ki, amelyek szerintük kiemelkedőek az oktatásban, illetve a kutatásban. Ebben z összevetésben pedig jönnek föl Kína, Németország, Japán és Franciaország egyetemei.

A legjobb magyar egyetem a 2025-ös listán a Semmelweis Egyetem, amelyet 251-300. helyre rangsoroltak.

photo_camera Európai országok a THE listáján, az egyetemeik száma és azok helyezései alapján Forrás: Times Higher Education


link Forrás


link Forrás