Jogi személyiséget kapott az óceán egy brazíliai folyótorkolatnál

10.15. · gazdaság

A Doce folyó torkolata kapott először jogi személyiséget az óceán egyes részei közül, a lépés pedig segíthet abban, hogy az összetett ökoszisztémájú vizes élőhelyek védelme erősebb legyen.

Az IFL Science írt arról, hogy még nyáron fogadták el azt a törvényjavaslatot, ami lehetővé tette, hogy a brazíliai Linhares városához közel eső torkolati terület olyan jogi személyiséget kapjon, amivel biztosítható a folyószakasz, a torkolat és a környező óceáni vizek védelme.

2016-ban a Doce folyó a teljes hosszán, mintegy 850 kilométeren szennyeződött el egy gátszakadás miatt. A kiszabaduló mérgező iszap egészen a 400 kilométerre lévő óceánig súlyos természeti károkat okozott. Az esetet Brazília egyik legnagyobb természeti katasztrófájaként tartják számon azóta is.
photo_camera 2015-ben a Doce folyó a teljes hosszán, mintegy 850 kilométeren szennyeződött el egy, Mariana város közelében történt gátszakadás miatt. A kiszabaduló, mintegy 60 millió köbméter mérgező iszap egészen a 400 kilométerre lévő óceánig súlyos természeti károkat okozott. Az esetet Brazília egyik legnagyobb természeti katasztrófájaként tartják számon azóta is. Fotó: GUSTAVO BASSO/NurPhoto via AFP

A törvény előírja, hogy a vizek ökológiai egyensúlyát védeni kell, ami azt jelenti, hogy biztosítani kell a szükséges kémiai és fizikai védelmi rendszereket, amelyek segítenek abban, hogy a további szennyezést, vagy a 2015-ös gátszakadáshoz hasonló tragédiákat elkerüljék.

A szabályozásnak azonban az ökológiai értékek megóvásán túl további céljai is vannak. A szövegezés szerint kulturális, spirituális, valamint szabadidős tevékenységek révén az emberekkel való harmonikus kapcsolódást is biztosítani kell – emeli ki az IFL Science. Erre a brazil Mapas civil szervezet ügyvezető igazgatója, Vanessa Hasson szerint azért volt kiemelten szükség, mert a Doce folyón rengetegen szeretnek szörfözni, így konkrétan a hullámokhoz kapcsolódhatnak az emberek.

A jogok érvényesítésével egy választott bizottságot bíznak meg, ugyanis hiába lenne jogi személyisége a vizeknek, ha nem lenne ki betartassa az őket megillető védelemre vonatkozó előírásokat.

A Doce egyébként nem az első folyó, amelynek egy szakasza jogi személyiséggé vált. Az új-zélandi Whanganui, a kanadai Magpie, az amerikai Klamath, valamint az indiai Gangesz és Yamuna folyók is hasonló jogi védelemben részesülnek, igaz, Indiában később hatályon kívül helyezték az erre vonatkozó törvényt.

Az óceán egy részét azonban a világon először Brazília fogadta el jogi személyiségként. A természet értékeinek emberi jogokkal történő felruházása pedig egyre inkább tűnik hosszú távon is használható természetvédelmi eszköznek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás