Íme a Prada és az Axiom Space által tervezett új űrruha, amit a Holdon viselnek majd a NASA űrhajósai

10.16. · TECH

A Prada olasz divatház és az Axiom Space amerikai űrcég szerdán bemutatta azt az űrruhát, amelyet az Artemis-holdprogram keretében következőként Holdra lépő amerikai űrhajósok viselnek majd – írta meg az űrkutatással foglalkozó Space.com hírportál.

A Prada és az Axiom Space által tervezett űrruha elölnézetből
photo_camera A Prada és az Axiom Space által tervezett űrruha elölnézetből Fotó: Axiom Space

Az amerikai űrügynökség (NASA) legkorábban 2026-ra tervezi az Artemis–3 küldetését, amelynek során két űrhajós landol majd a Hold felszínén a SpaceX Starship HLS holdkompján. A Hold felszínére történő visszatérésre csak egy sikeres Artemis–2 repülés után kerül majd sor, amit jövőre tervez a NASA: a 10 napos repülés alatt négy asztronauta megkerüli majd az égitestet az űrhivatal Orion űrhajójában.

Az űrruha a könyök és térdtájékon elhelyezett, sötétszürke párnázáson kívülről kívül szinte teljesen fehér színű, hogy a lehető legjobban visszaverje a napsugárzást, és könnyebbé tegye a rá rakódó holdpor eltávolítását. A csizma az Apollo űrhajósokéhoz hasonlóan világoskék talpat kapott, és az űrruhán vörös csíkokat is elhelyeztek, amik a korábbi holdraszállások során segítettek az irányítóknak megkülönböztetni az űrhajósokat. A ruha tetején egy sisak, hátulján pedig egy hátizsákra emlékeztető létfenntartó rendszer található, amely 8 órán át tartó holdsétákra ad lehetőséget.

Az űrruha oldalnézetből
photo_camera Az űrruha oldalnézetből Fotó: Axiom Space

Az Axiom Space elnöke, Matt Ondler a vállalatok közleményében azt írta, hogy az Axiom Space-Prada együttműködés új működési modellt állított fel az iparágak közötti kollaborációra. Az űrruhát, amelyben az Artemis–3 űrhajósai a Holdon dolgoznak majd, a Milánóban zajló Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson leplezték le.

A NASA 2022-ben 228 millió dollárt ítélt meg az Axiom Spacenek az űrruhák kifejlesztéséért és legyártásáért, amiknek jövőre, egy évvel a tervezett repülés előtt kell átmenniük az űrügynökség végső tesztjein. Az Axiom Space ugyanaz a vállalat, amely segítségével 2025-ben a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) juthat a második magyar űrhajós, Kapu Tibor.