A mezőgazdálkodás nélküli élelmiszerelőállítás lesz 2025 slágere Amerikában
- Link másolása
- X (Twitter)
- Tumblr
A Qubit alapítása óta rendszeresen foglalkozunk a növény- és állattenyésztésre alapozott metódusokkal szakító élelmiszeralapanyagokkal. A rangos New Scientist magazin december 31-én megjelent előrejelzése szerint a növényi fehérjeforrásokból készült, illetve állati sejtekből laborban tenyésztett műhúsok után rövidesen piacra kerülnek a tehéntejből köpült vajat és a tyúktojást kiváltó alternatívák – legalábbis az Egyesült Államokban.
A szénhidrogének trigliceriddé alakításának technológiájával előállított szintetikus vaj, és a hidrogénfaló baktériumokkal előállíttatott állatmentes tojáspor már átment az amerikai élelmiszerellenőrző hatóság, az FDA szigorú engedélyeztetési eljárásán. A New Scientist által megkérdezett szakértők úgy vélik, hogy a klímaváltozás hatásainak, elsősorban az időjárási szélsőségeknek egyre inkább kitett agrártermeléssel szemben ezzel a gyártástechnológiával biztosítani lehet a folyamatos globális élelmiszerellátást.
Kapcsolódó cikkek a Qubiten:
Miközben mi a halálba kergetjük magunkat a féktelen húsevéssel, Ázsia már felkészült az alternatív fehérjék forradalmára
A növényi alapú műhús és az állati sejtekből előállított laborhús esetenként 97-98 százalékkal csökkentené a készítéséből származó káros kibocsátásokat és a szükséges földterületet. Miközben Kína mutatná az utat, Magyarország betiltaná a laborhúst.
Másfél év után bejutottam a világ egyetlen éttermébe, ahol meg lehet kóstolni a laborcsirkehúst
A világon ma egyedül a szingapúri Huber's Butcheryben szerepel az étlapon olyan étel, ami laborban tenyésztett húsból készült. A műcsirke állaga olyan, mint az igazié, az íze már kevésbé. Tényleg ez a jövő?
A műcsirke után jövőre jön a műtojás is
Egy berlini cég most jelentette be, hogy letarolja az európai tojáspiacot: miközben egyre népszerűbb a műhús, a laborhús és a növényi fehérjéből készült húspótlékok, a tojáspótlékok piacán még maradt hely. A Perfeggt 2,8 millió dollárral száll be a piacba, Németország, Svájc és Ausztria után egész Európában hozzáférhetővé teszik jövőre a műtojást.