A mezőgazdálkodás nélküli élelmiszerelőállítás lesz 2025 slágere Amerikában

2024. december 31.
tudomány
  • Link másolása
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Tumblr
  • LinkedIn

A Qubit alapítása óta rendszeresen foglalkozunk a növény- és állattenyésztésre alapozott metódusokkal szakító élelmiszeralapanyagokkal. A rangos New Scientist magazin december 31-én megjelent előrejelzése szerint a növényi fehérjeforrásokból készült, illetve állati sejtekből laborban tenyésztett műhúsok után rövidesen piacra kerülnek a tehéntejből köpült vajat és a tyúktojást kiváltó alternatívák – legalábbis az Egyesült Államokban.

A Solein márkanevű finn fejlesztésű alternatív tyúktojásból készített krém kenyérre kenve és magában
Fotó: Solar Foods

A szénhidrogének trigliceriddé alakításának technológiájával előállított szintetikus vaj, és a hidrogénfaló baktériumokkal előállíttatott állatmentes tojáspor már átment az amerikai élelmiszerellenőrző hatóság, az FDA szigorú engedélyeztetési eljárásán. A New Scientist által megkérdezett szakértők úgy vélik, hogy a klímaváltozás hatásainak, elsősorban az időjárási szélsőségeknek egyre inkább kitett agrártermeléssel szemben ezzel a gyártástechnológiával biztosítani lehet a folyamatos globális élelmiszerellátást.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

A műcsirke után jövőre jön a műtojás is

A műcsirke után jövőre jön a műtojás is

Dippold Ádám gazdaság 2021. november 26.

Egy berlini cég most jelentette be, hogy letarolja az európai tojáspiacot: miközben egyre népszerűbb a műhús, a laborhús és a növényi fehérjéből készült húspótlékok, a tojáspótlékok piacán még maradt hely. A Perfeggt 2,8 millió dollárral száll be a piacba, Németország, Svájc és Ausztria után egész Európában hozzáférhetővé teszik jövőre a műtojást.