A mezőgazdálkodás nélküli élelmiszerelőállítás lesz 2025 slágere Amerikában

2024.12.31. · tudomány

A Qubit alapítása óta rendszeresen foglalkozunk a növény- és állattenyésztésre alapozott metódusokkal szakító élelmiszeralapanyagokkal. A rangos New Scientist magazin december 31-én megjelent előrejelzése szerint a növényi fehérjeforrásokból készült, illetve állati sejtekből laborban tenyésztett műhúsok után rövidesen piacra kerülnek a tehéntejből köpült vajat és a tyúktojást kiváltó alternatívák – legalábbis az Egyesült Államokban.

A Solein márkanevű finn fejlesztésű alternatív tyúktojásból készített krém kenyérre kenve és magában
photo_camera A Solein márkanevű finn fejlesztésű alternatív tyúktojásból készített krém kenyérre kenve és magában Fotó: Solar Foods

A szénhidrogének trigliceriddé alakításának technológiájával előállított szintetikus vaj, és a hidrogénfaló baktériumokkal előállíttatott állatmentes tojáspor már átment az amerikai élelmiszerellenőrző hatóság, az FDA szigorú engedélyeztetési eljárásán. A New Scientist által megkérdezett szakértők úgy vélik, hogy a klímaváltozás hatásainak, elsősorban az időjárási szélsőségeknek egyre inkább kitett agrártermeléssel szemben ezzel a gyártástechnológiával biztosítani lehet a folyamatos globális élelmiszerellátást.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás