Egyetlen ország van csak a Földön, amelyik el tudja látni magát élelmiszerrel
- Link másolása
- X (Twitter)
- Tumblr
A Nature Food folyóiratban jelent meg az a friss tanulmány, amelyben felmérték, hogy a Föld egyes országai képesek lennének-e ellátni élelmiszerrel a teljes lakosságukat, amennyiben összeomlana a globális kereskedelem. Mint kiderült, egyetlenegy ilyen ország létezik a Földön: az alig 825 ezer lakosú dél-amerikai Guyana.
A Göttingeni Egyetem és az Edinburgh-i Egyetem kutatói 186 ország élelmiszer-termelési adatait elemezték, és megállapították, hogy a legtöbb ország jelentős hiányokkal szembesülne a globális import megszűnésével. Kína és Vietnám közel áll a teljes önellátáshoz, de ezekben az országokban is csak a hétből hat fő élelmiszercsoportban képesek kielégíteni a hazai igényeket.
A tanulmány szerint csak körülbelül minden hetedik ország képes legalább öt kategóriában megtermelni a lakosok által igényelt élelmiszer-mennyiséget, míg több mint egyharmaduk csak legfeljebb kettő csoportban képes önellátásra. Hat olyan országot találtak (Afganisztán, Egyesült Arab Emírségek, Irak, Jemen, Katar és Makaó), ahol egyetlen élelmiszercsoportban sem folyik elégséges termelés. Magyarország a hétből négy kategóriát képes lefedni, míg zöldségek, hal, valamint a hüvelyesek, diófélék és magvak csoportjában hagy kivetnivalót maga után a magyar termelés – ennek részben persze földrajzi okai vannak.
A kutatók szerint a friss eredmények is rávilágítanak arra, hogy a globális élelmiszer-kereskedelem nagyon mélyen összefonódott, ezáltal rendkívül törékeny. Sok ország élelmiszerimportjának több mint fele egyetlen kereskedelmi partnertől függ, ami a globális rendszer felborulása esetén nagyon sebezhetővé teszi őket. Ezért a rugalmas és diverzifikált élelmiszer-ellátási láncok kiépítése, valamint a hazai termelés megerősítése létfontosságú a közegészség és a stabilitás szempontjából.
Kapcsolódó cikkek a Qubiten:
Lehetetlen küldetésnek tűnik, hogy 10 milliárd ember jóllakjon, és a felmelegedés is 2 fok alatt maradjon
A felmelegedés önmagában is a mezőgazdasági termelés visszaesését vonja maga után a Föld nagy részén, ráadásul a növekvő népesség etetéséhez 56 százalékkal kellene növelni az élelmiszer-termelést. Ehhez viszont sem elég megművelhető föld, sem elég víz nem áll rendelkezésre. A Budapesten rendezett Tudományos Világfórumon kutatók kongatták a vészharangot.
Nem igaz, hogy csökken a világ élelmiszer-termelése, csak ami van, azt rosszul osztjuk el
Hatvan év alatt 158 százalékkal nőtt a megtermelt élelmiszer mennyisége, eközben a népesség 152 százalékkal nőtt. Úgy tűnik, van elég élelmiszerünk, de a kereskedelmi politikákat és gyakorlatokat sürgősen újra kellene gondolni.
A vegyész, aki már kétszáz éve rájött, hogy az ipari élelmiszergyártás fenntarthatatlan
Széchenyi István kedvenc vegyésze, a német Friedrich Accum 1820-ban megjelent könyvében kíméletlenül dokumentálta, hogyan uralták el a profit érdekében felhasznált kémiai adalékanyagok az éppen kialakulófélben lévő élelmiszeripart, és hogyan vált gyakorlattá a fogyasztók átverése.