Nehezebb lefogyni, ha közben ultrafeldolgozott élelmiszereket fogyasztunk

augusztus 6.
tudomány
  • Link másolása
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Tumblr
  • LinkedIn

Megnehezítheti a fogyást az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása, állítja egy friss kutatás, amiről a Nature hírportálja számolt be hétfőn.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPFs) biztosítják a britek napi energiabevitelének több mint felét, és más európai országokban, valamint az Egyesült Államokban is hasonló a helyzet. Ezek közé az élelmiszerek közé tartoznak többek közt a csokoládék, a kekszek, a gabonapelyhek, a fagylaltok, a fagyasztott pizzák, a kolbászok, a csirke nuggetsek, és a szénsavas üdítők is.

Az olcsó és gyártóiknak profitábilis termékek élelmiszer-kivonatokat, adalékanyagokat és élelmiszeripari összetevőket tartalmaznak, és magas só, valamint cukortartalmuk miatt egészségtelenek. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása megnövelheti az elhízás, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Samuel Dicken, a University College London elhízás- és viselkedéskutatója és kollégái randomizált klinikai vizsgálatot végeztek az ultrafeldolgozott élelmiszerek egészségi hatásainak vizsgálatára. A Nature Medicine folyóiratban hétfőn közölt tanulmány szerint az 55 fő részvételével zajló vizsgálat azt derítette fel, hogy a minimálisan feldolgozott és az ultrafeldolgozott élelmiszereket tartalmazó diéta milyen hatással van a résztvevők testsúlyára. Bár mindkét csoportnál testsúlycsökkenést figyeltek meg, a minimálisan feldolgozott élelmiszereket fogyasztóknál ez kétszer akkora volt (1,84 kg), mint azoknál, akik ultrafeldolgozott termékeket ettek, vagy ittak (0,88 kg).

A vizsgálat felhívja a figyelmet, hogy a diéta- és étrendjavaslatoknak az Egyesült Királyságban és más országokban is jobban figyelembe kellene venniük nemcsak maguknak a bevitt tápanyagoknak a hatásait, hanem azt is, hogy az elfogyasztott élelmiszerek milyen mértékben feldolgozottak.

Dicken szerint az étrend és elhízás körüli kérdések a társadalmi egyenlőtlenségekkel is összefüggenek. Amiatt, hogy milyenek az élelmiszerekhez történő hozzáférés feltételei, sokszor az emberek étrendje akkor is egészségtelen lehet, ha egyébként próbálnak arra törekedni, hogy egészségesen étkezzenek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: