Kutatás cáfolja az ultra-feldolgozott élelmiszerek kívánatosságának mítoszát

2023.11.27. · tudomány

A Bristoli Egyetem kutatói különböző élelmiszertípusok ízérzékelését hasonlították össze, azt az elméletet tesztelve, hogy mennyiben befolyásolja a fogyasztói szokásokat a feldolgozottság mértéke – írja a brit Guardian.

A tanulmány vezető szerzője, Peter Rogers pszichológus-professzor szerint az eredmények „megkérdőjelezik azt a feltevést, miszerint az ultra-feldolgozott élelmiszerek »hiperízletesek«, és furcsának tűnik, hogy ezt korábban nem tesztelték közvetlenül”.

A 224 felnőtt önkéntes bevonásával végzett vizsgálatsorozat első fázisában a résztvevőknek 24-32 olyan jól ismert élelmiszer színes fényképeit mutatták meg a kutatók. A gasztrofotók alapján az önkénteseknek kóstolás nélkül értékelniük kellett, hogy mennyire tartják ízletesnek és kívánatosnak a képen látott avokádót, szőlőt, kesudiót, királyrákot, olajbogyót, áfonyás muffint, friss pékárut, snack-kolbászkákat vagy éppen fagylaltot, értékelve az adott élelmiszer sósságának, illetve édességének intenzitását is.

Ultra-feldolgozott élelmiszerek egy kisebb csoportja
photo_camera Ultra-feldolgozott élelmiszerek egy kisebb csoportja Fotó: Wikipédia

Az Appetite folyóiratban megjelent tanulmány eredményei szerint a nemzeteközi szakirodalomban az angol ultra-processed food kifejezés nyomán UPF-nek nevezett ultra-feldolgozott élelmiszereket a tesztalanyok átlagosan nem szerették, illetve nem kívánták jobban, mint a kevésbé feldolgozott vagy feldolgozatlan élelmiszereket. „Míg az ultra-feldolgozás nem jelezte előre megbízhatóan a tetszést, addig az élelmiszer szénhidrát-zsír aránya, élelmirost-tartalma és ízintenzitása” – mondta a brit lapnak a kutatás vezetője.

A tanulmányt jegyző kutatócsoport szerint módszerük érvényességét megerősítette, hogy szoros összefüggést találtak az édesség besorolása és az élelmiszerek cukortartalma között. Mindez azért fontos, mert az északi-félteke országaiban, mindenekelőtt az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban az UPF-ek mára az átlagos étrend több mint felét teszik ki, márpedig a WHO legújabb adatai szerint a fagylaltok és jégkrémek, a szénsavas italok és a készételek fogyasztása szoros összefüggést mutat nem csak a kóros elhízással, de a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegeségek kialakulásának fokozott kockázatával is.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás