Tim Cook: Én nem kerülnék olyan helyzetbe, mint Zuckerberg

2018.03.29. · TECH

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója maga is ijesztőnek tartja, ha „hirtelen, a semmiből üldözni kezdi valami a neten”. A hasonló tartalmak „betörtek az emberek magánéletébe” – mondta Cook a targetált hirdetésekről szerdán az MSNBC-nek adott interjúban, ahol kifejtette véleményét a Facebook-részvények esését előidéző Cambridge Analytica-botrányról is. A beszélgetésből, amely április 6-án megy adásba, a Verge közölt szemelvényeket.

Cook nyilatkozata előtt egy nappal derült ki, hogy Mark Zuckerbergnek, a Facebook alapítójának heteken belül meg kell jelennie a Kongresszus előtt, hogy a Cambridge Analyitca-adatbotrányról tájékoztassa a képviselőket. A CNN nem megerősített értesülése szerint a Facebooknál most lázasan dolgoznak Zuckerberg vallomásán. Mint arról hírt adtunk, a brit cég Facebook-felhasználók tízmillióinak adatait gyűjtötte össze és dolgozta fel, hogy felhasználásukkal befolyásolja a választások eredményét a világ különböző országaiban. A botrány nyomán leiratkozási hullám indult el a Facebookon, a cégek is egymás után szüntetik meg hivatalos oldalaikatlegújabban a Playboy –, illetve több vállalat bejelentette, hogy nem hirdet a közösségi oldalon.

„Mindig úgy gondoltuk, hogy ezeknek a több forrásból összeszedett részletes adatokkal, sokszor egészen személyes információkkal ellátott profiloknak nem kellene létezniük” – mondta Cook. Később hozzátette, hogy ezek a fogyasztói profilok „alkalmasak rá, hogy a demokráciánk aláására használják fel őket. A hirdetők is visszaélhetnek velük.”

photo_camera Fotó: SCOTT OLSON/AFP

Hangsúlyozta, hogy az Apple is „tonna pénzeket kereshetne, ha értékesítené felhasználói adatait”, de a cég inkább nem ezen az úton indult el.

Amikor arról kérdezték, mit szólna, megreguláznák az adatokkal zsonglőrködő techcégeket, Cook azt mondta: „személy szerint nem rajongok a szabályozásért. A legjobb szabályozás a nem-szabályozás, vagyis az önszabályozás. A szabályozásnak ugye nem várt következményei lehetnek. Ugyanakkor szerintem mi ezen már túlvagyunk.” Hozzátette, szerinte eljött az idő, hogy néhány ember mélyen elgondolkozzon, mit lehet tenni.

Cook a hétvégén Kínában járva „szörnyűnek” nevezte a Facebook-botrányt, és azt mondta, hogy szükség van egy jól végiggondolt, a techcégek adatkezelését érintő szabályozásra. Ettől egyébként maga Zuckerberg sem zárkózik el.

Az MSNBC-s interjúban Cookból azt is megpróbálták kihúzni, vajon az Apple tervez-e bármilyen ellenlépést a Facebook ügy miatt, például eltávolítja-e az alkalmazást az App Store-ból. Cook erre homályosan úgy felelt, számukra az a kérdés, hogy a Facebook megfelel-e az App Store követelményeinek, de egy új szabályozás talán ezen is változtatna. Ha ez történne, vagy egyéb okból szigorodnának az Apple feltételei, újra meg kellene vizsgálniuk a kérdést.

Arra azonban már egészen határozott választ adott, hogy mit tenne Zuckerberg helyében: „én nem kerülnék ilyen helyzetbe”.