Magyar etológusok kutyákat vizsgáltak, és összefüggést találtak az elhízás és a depresszió között

2018.06.06. · tudomány

Az elhízott kutyák viselkedése hasonlóságot mutat a túlsúlyos emberek egyes személyiségjegyeivel – állapították meg az ELTE és a Padovai Egyetem kutatói a Royal Society Open Science folyóiratban megjelent közös tanulmányukban.

Az etológusok hipotézise szerint a kutya azért lehet ideális modellállata az elhízás lelki, szociokognitív okait és következményeit vizsgáló kutatásoknak is, mert a kutyák együtt élnek az emberekkel, ugyanabban a környezetben, ugyanazok a külső tényezők hatnak rájuk, beleértve a hízékonyságra hajlamossá tévő faktorokat is.

A jó kaja motivál?

Az ELTE Etológia Tanszékén Pongrácz Péter egyetemi docens vezetésével Torda Orsolya PhD-hallgató arra volt kíváncsi, hogy a táplálék minősége mint motiváló tényező eltérő fontosságú-e kövér, illetve nem elhízott kutyák esetében. Ennek érdekében két olyan széleskörűen alkalmazott viselkedéstesztet végeztek el hízásra hajlamos (arany retriever, labrador retriever, beagle) és nem hajlamos (border collie, mudi) fajtákon, amelyek során fontos jelentősége van a táplálék jelenlétére adott viselkedési válasznak.

A vizsgálathoz az említett fajtákból normál testalkatú, illetve elhízott alanyokat toboroztak. Az első, a „kétutas választás” során a kutyának két cserép közül kell választania, miután a kísérletvezető az egyikre rámutat. Míg a mutatással jelzett edényben mindig alacsony motiváló erejű jutalom volt (répa-, illetve narancsdarabkák), a másik edény vagy üres volt, vagy az alanyok felénél kívánatos párizsit tettek bele.

photo_camera A kétutas választás Fotó: ELTE Etológia Tanszék

Az eredmények szerint a túlsúlyos kutyák fajtától függetlenül kevésbé követték az emberi mutatást. Vagyis nem a kísérletvezető viselkedése által kiemelt répát választották, hanem az ízletesebb falatot. Úgy tűnik, hogy ezek a kutyák inkább törekednek az energiában gazdag táplálék megszerzésére, mint normál súlyú társaik. A kutatók szerint a magas kalóriatartalmú ételekhez való vonzódás az elhízott emberek esetében is ismert.

Enni vagy nem enni

A második teszt az úgynevezett „cognitive bias” teszt, ami azon alapul, hogy egy rövid tréning során az alany megtanulja, hogy az egyik oldali cserépben mindig van jutalomfalat, míg a másik oldaliban soha nincs. A teszt végén a cserép középre kerül, vagyis bizonytalan, hogy tartalmaz-e táplálékot vagy sem. Ez esetben az elhízott kutyák lassabban és kisebb valószínűséggel közelítették meg a középre helyezett tálkát, vagyis mondhatni negatívabban ítélték meg a helyzet kifizetődőségét. Embereknél is megjelenik ez a fajta pesszimizmus, amit a depresszió és az elhízás kapcsolatával hoznak összefüggésbe.

Az ELTE-n és a Padovai Egyetemen párhuzamosan folyó kutatásból kiderült, hogy a túlsúlyos kutyáknak a táplálék minősége és megtalálási valószínűsége más motiváló erővel bír, mint a nem elhízott ebek számára. A kövér kutyák igyekeznek maximálni az energiabevitelüket, viszont ha a táplálékhoz való hozzáférés nem biztos, többet hezitálnak.

Kutyakutatásokról az alábbi cikkeinkben írtunk még:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás