Alacsony fizetésre panaszkodnak a dolgozók a világ legértékesebb techvállalatainál

2018.07.28. · gazdaság

Hatezer techvállalati dolgozó vallott munkakörülményeiről a Blind nevű munkahelyi alkalmazás felmérésében. A válaszok alapján 61 százalékuk úgy érzi, hogy alulfizetik.

Pedig ez az iparág még itthon is arról ismert, hogy jók a fizetések, aminek legfőbb oka, hogy nagy a hiány a munkaerőpiacon az informatikában jártas, jól képzett szakemberekből. Ráadásul ez a nyomás várhatóan csak fokozódik az informatikai forradalom előrehaladtával. Egyesek egyetemi adjunktusi pályákat adnak fel azért, hogy junior programtesztelőként dolgozhassanak egy multinál.

Az Egyesült Államokban sem más a helyzet: az iparágban még a gyakornokok is 50 dolláros órabér fölött kereshetnek (mondjuk a Teslánál csak 28 dollárt kapnak, de ott a dicsőség), és az is megesik a techszcénában a Facebooknál, hogy egyszeri 100 ezer dolláros aláírási bónusszal jutalmaznak egy tehetséges szoftverfejlesztő mérnököt, ha gyakornoki ideje után a cégnél marad. Ez a gyakorlat amúgy kifejezetten elterjedt munkaerő-toborzási módszer a kaliforniai techcégeknél, az amazonos válaszadóknak péládul a 92 százaléka kapott ilyen munkábaállási bátorítást, még ha nem is olyan összeget, mint a Facebooknál.

A Google fejlesztői konferenciáján várják az előadót a kaliforniai Mountain View-ban május 9-én
photo_camera A Google fejlesztői konferenciáján várják az előadót a kaliforniai Mountain View-ban május 9-én Fotó: JUSTIN SULLIVAN/AFP

De az egyszeri kifizetéseket félretéve is tény, hogy a techcégek az átlag amerikai órabér több mint kétszeresét fizetik dolgozóiknak, a szoftverfejlesztők évi átlagbére pedig több mint 110 ezer dollár, ezzel munkakörük az első öt legjobban fizetett foglalkozás közé tartozik az Egyesült Államokban. Persze, ha egy üzletágban csak úgy jönnek-mennek a nagy pények, könnyen úgy érezheti az ember, hogy kimarad valamiből, amikor rongyos kis 10 ezer dollárt visz haza havonta.

Mivel a felmérés egy appon keresztül zajlott, távolról sem reprezentatív, ráadásul az egyes techcégek dolgozói különböző arányban képviseltették magukat: a fizetési toplista élén álló Facebooktól 188, a második Netflixtől pedig csak 67 alkalmazott töltötte ki a kérdéssort. Ennek ellenére az eredmények mégis megmutatják, mennyire érzik magukat alul- vagy túlfizetve a világ legértékesebb cégeinél dolgozó tömegek.

Néhány érdekes megállapítás a felmérésből:

  • Az öt techcéget, ahol a leginkább alulfizetettnek érzik magukat a dolgozók, 1998 előtt alapították.
  • A Netflixtől érkező válaszadók körében érzik a legnagyobb arányban (csaknem 81 százalék) úgy, hogy kielégítően honorálják munkájukat.
  • A facebookos kitöltők közül válaszolták a legtöbben (14 százalék), hogy túlfizetik őket.

De beszéljenek a számok!

link Forrás

Objektíve azért jól fizetik a kaliforniai techcégek alkalmazottait, így lehetséges, hogy egy-egy vállalat beköltözése dzsentrifikációt, a másik oldalon pedig gettósodást indíthat el:

link Forrás