Ha van valami, ami nem hiányzik a grönlandi jégnek, az az eső

2019.03.08. · tudomány

Azt már régóta tudják, hogy baj van a grönlandi jégtakaróval, 2018-ban pedig az is bebizonyosodott, hogy egyáltalán nem természetes, ami történik vele, ugyanis hiába olvadt már el a Föld története során többször is a jég, ez most rekordtempóban történik. Innen származik jelenleg a tengerszintet megemelő víz 25 százaléka.

A kutatócsoport az 1979 és 2012 között rögzített műholdképek és felszíni megfigyelések alapján azt vizsgálta, hogy milyen arányban okozta eső a jég olvadását, és arra jutottak, hogy bár a nyári olvadás is meggyorsult,

a téli esős időszakok még jobban siettetik a jégtakaró visszahúzódását.

photo_camera A sötétebb színű jég tovább gyorsítja az olvadást Fotó: Jean-Baptiste Strobel/Biosphoto

Grönlandon az elmúlt években télen és nyáron is melegebbre fordult az idő, emiatt pedig több eső esik, és olykor már télen, az északabbra eső területeken is előfordulnak esőzések. A kutatók korábban azzal kalkuláltak, hogy télen a jégtakaró megvastagszik, nem pedig olvad, így a felfedezés különösen fontos Grönland szempontjából – és úgy általában a tengeréből is. Ugyanis ha az összes jég elolvad, az akár hét méterrel is megemelheti a tengerszintet. Nem lehetetlen, hogy még erre is sor kerülhet: minden egyes foknyi felmelegedéssel közelebb kerülünk ahhoz a ponthoz, ahonnan már nincs visszatérés – ráadásul a jégtakaró már így is négyszer olyan gyorsan fogyatkozik, mint korábban hittük. Az eső az olvadás harminc százalékáért felelős, de azzal, hogy télen is előfordul, komoly tényezőnek számít.

Marilena Oltmanns, a német GEOMAR kutatója szerint a jégtakaró normál esetben télen inkább gyarapodna, de mostanra már ebben az időszakban is több fogy belőle, mint amennyivel vastagszik, ez pedig olyan láncreakciót indíthat el, amely még tovább gyorsítja az olvadást.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás