11 millió valótlan üzleti információt listáztak a Google Térképen

2019.06.21. · gazdaság

Bár a Google saját 2017-es vizsgálata szerint a térképen szereplő vállalkozási adatok alig fél százaléka fals, a Wall Street Journal (WSJ) pénteken publikált tényfeltárása összesen 11 millióra becsüli azon esetek számát, amikor a Google Maps üzletkeresője valótlan telefonszámot, email-címet, hamis lokációt vagy nem létező üzleti vállalkozást tüntet fel valósként. 

Az oknyomozás egy olyan keresésből indult ki, ahol a felsorolt 20 New York-i vízvezetékszerelő vállalkozásból 13-nál nem stimmelt valami, vagy éppen semmi sem. A lap nemcsak a kisvállalkozások és a helyi szolgáltatások, hanem a szállodák és az éttermek kategóriájában is számos ilyen hibát talált, holott a Google azt állította, hogy automatikusan ellenőrzi a feltüntetett adatok megbízhatóságát.

Kiderült azonban, hogy könnyű kijátszani az algoritmust, amelynek köszönhetően a havonta közel 200 millió újonnan feltüntetett vállalkozásból több százezernél állhat fenn a probléma – ezáltal könnyedén rontható mások üzlete, illetve szerezhető nagyobb piac. És akkor még a felhasználók megtévesztéséről szó sem esett.

A Google a cikk megjelenése után órákon belül közölte, hogy orvosolta a hibát, és szigorított az adategyeztetési és ellenőrzési procedúráján. Az ügy iróniája, hogy a Google éppen június 20-ára időzítve jelentette be, hogy a Google My Business üzleti szolgáltatásával minden korábbinál jobb ügyfélelérési lehetőséget biztosít a vállalkozásoknak. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás