Medveállatkák ezreivel árasztotta el a Holdat az ember

Az izraeli nonprofit űrvállalat, a SpaceIL űrszondája, a Beresheet április 11-én csapódott a Holdba, így a Szovjetunió, az Egyesült Államok és Kína után még mindig nincs meg a negyedik ország, amely sikeresen szondát tudott volna juttatni az égitestre. A Beresheet egy DVD méretű kapszulában több millió, az emberiség történelmével kapcsolatos digitális dokumentumot is felküldött a szondával együtt, de azt nem tudni, vajon túlélte-e a becsapódást a kapszula.

Az viszont valószínű, hogy több ezer élőlény igen. Nova Spivack, a kapszula tartalmát összeállító Arch Mission Foundation alapítója a Wirednek elmondta, a csomag emberi DNS-ek mellett medveállatkák ezreit is tartalmazta – ezek a mikroszkopikus állatok az egyedüli ismert élőlények, amelyek képesek túlélni a világűr szinte tökéletes vákuumát.

Medveállatka (Tardigrade)Fotó: SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOT/Science Photo Library

A 0,2–1,5 milliméter nagyságú, gyakorlatilag elpusztíthatatlan medveállatkák -270 és +150 Celsius-fok között bármilyen hőmérsékletet, az emberhez képest ezerszeres sugárzást és a földi légköri nyomás 300-szorosát is képesek túlélni, valamint akár 120 évig bírják víz nélkül.

Amikor hosszú ideig nem jutnak vízhez, a kriptobiózis állapotába kerülnek, amely során testüket viasszal vonják be, behúzzák a lábaikat, és szinte minden életjelenségük a minimumra csökken: anyagcseréjük a normális szint kevesebb mint 0,01 százalékára, oxigénigényük a 6 százalékára, és még testük térfogata is nagyjából a felére.

Ebben a szinte teljesen kiszáradt állapotban küldték fel a több ezer medveállatkát a Beresheet fedélzetére, így Spivack szerint attól nem kell félni, hogy ezek az apró állatok népesítik majd be a Holdat. Ugyanakkor, ha egy későbbi, akár száz év múlva esedékes misszió során az emberek rátalálnak a tetszhalott lényekre, néhány csepp víztől perceken, de legfeljebb órákon belül újra aktívvá válnak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

Magyarok korszakalkotó találmánya a transzformátor, amiért Edison nem akart fizetni

A transzformátor három magyar feltaláló szabadalma, magát a szót is ők találták ki abban a korszakban, amikor a magyar mérnöki tudás a műszaki fejlődés élvonalához tartozott. Edison cégének kezdetben a Ganz szállította a technológiát, de úgy kellett kiperelni tőle a szabadalmi járulékot. Hogyan forradalmasította a transzformátor az elektromos áram felhasználását?

Miért bukik el újra és újra az Alzheimer-kór elleni harc?

2050-re 100 millióan lesznek a világon, akik Alzheimer-kór okozta demenciában szenvednek, mégis siralmas a betegséget célzó gyógyszerkísérletek statisztikája,. A kudarcban közrejátszhat, hogy a kór szakemberek szerint már évtizedekkel azelőtt elkezdődhet, hogy megjelennének az első tünetek. Azért léteznek biztató új kutatási irányok.

Csaknem 10 millió eurót nyert a legrangosabb európai kutatási pályázaton Sándor Judit, a Qubit szerzője és csapata

Az Európai Kutatási Tanács Szinergia pályázatán a lehető legmagasabb támogatást nyerte el a magyar jogász–bioetikus és Németországban, az Egyesült Királyságban, illetve Bulgáriában kutató társai. Kutatásuk célja, hogy új megközelítésből vizsgálják az összeurópai identitás második világháború utáni formálódását.