Medveállatkák ezreivel árasztotta el a Holdat az ember

2019.08.06. · tudomány

Az izraeli nonprofit űrvállalat, a SpaceIL űrszondája, a Beresheet április 11-én csapódott a Holdba, így a Szovjetunió, az Egyesült Államok és Kína után még mindig nincs meg a negyedik ország, amely sikeresen szondát tudott volna juttatni az égitestre. A Beresheet egy DVD méretű kapszulában több millió, az emberiség történelmével kapcsolatos digitális dokumentumot is felküldött a szondával együtt, de azt nem tudni, vajon túlélte-e a becsapódást a kapszula.

Az viszont valószínű, hogy több ezer élőlény igen. Nova Spivack, a kapszula tartalmát összeállító Arch Mission Foundation alapítója a Wirednek elmondta, a csomag emberi DNS-ek mellett medveállatkák ezreit is tartalmazta – ezek a mikroszkopikus állatok az egyedüli ismert élőlények, amelyek képesek túlélni a világűr szinte tökéletes vákuumát.

A Tardigrade törzs egyik tagjának illusztrációja
photo_camera Medveállatka (Tardigrade) Fotó: SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOT/Science Photo Library

A 0,2–1,5 milliméter nagyságú, gyakorlatilag elpusztíthatatlan medveállatkák -270 és +150 Celsius-fok között bármilyen hőmérsékletet, az emberhez képest ezerszeres sugárzást és a földi légköri nyomás 300-szorosát is képesek túlélni, valamint akár 120 évig bírják víz nélkül.

Amikor hosszú ideig nem jutnak vízhez, a kriptobiózis állapotába kerülnek, amely során testüket viasszal vonják be, behúzzák a lábaikat, és szinte minden életjelenségük a minimumra csökken: anyagcseréjük a normális szint kevesebb mint 0,01 százalékára, oxigénigényük a 6 százalékára, és még testük térfogata is nagyjából a felére.

Ebben a szinte teljesen kiszáradt állapotban küldték fel a több ezer medveállatkát a Beresheet fedélzetére, így Spivack szerint attól nem kell félni, hogy ezek az apró állatok népesítik majd be a Holdat. Ugyanakkor, ha egy későbbi, akár száz év múlva esedékes misszió során az emberek rátalálnak a tetszhalott lényekre, néhány csepp víztől perceken, de legfeljebb órákon belül újra aktívvá válnak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás