Jóval nagyobb teret kapnak a klímatagadók a médiában, mint a valódi tudósok

2019.08.15. · tudomány

Hiába uralkodik konszenzus a tudósok között abban, hogy a globális felmelegedés létező jelenség, az újságok nem feltétlenül ezt a képet sugározzák az olvasók felé – derült ki a Nature-ben frissen publikált tanulmányból. Alexander Petersen, a Kaliforniai Egyetem (Merced) médiakutatójának vizsgálata szerint a klímaváltozás tagadói 49 százalékkal többször szerepeltek a médiában, mint a téma szakértői. A tagadók alatt itt tényleg azokat érti, akik mindenestül elutasítják, hogy a klímaváltozás emberi okokra vezethető vissza, vagy akár azt is, hogy egyáltalán létező jelenségről van szó. 

Petersen és csapata 386 klímakutató és 386 -tagadó médiajelenlétét vizsgálta, és arra jutottak, hogy ez utóbbiak csaknem másfélszer többször szerepeltek a 200 ezer vizsgált cikkben, mint az előbbiek. Ez meglehetősen torz képnek hat, és nem is feltétlenül egyezik a hétköznapi tapasztalatainkkal, így még egyszer megvizsgálták a jelenlétet, ezúttal csak a mainstream médiára koncentrálva – itt a tagadók csak 1 százalékkal vezettek.

A kutatás arra is rámutatott, hogy az új médiafelületeken a tagadás hangsúlyosabban van jelen, mint a hagyományos, szerkesztett újságokban. 

Lezuhant a repülő? Tuti, hogy nem a gravitáció miatt!

Shaun Hendy, az Aucklandi Egyetem fizikaprofesszora szerint a hagyományos médiában a „hamis egyensúlyra” törekvés miatt kerülnek előtérbe egyre sűrűbben a klímatagadók. Hendy szerint amikor a vélemények sokszínűségét illusztrálandó egy klímaszakértő mellé behívnak valakit, aki tagadja a jelenséget, azt a hamis látszatot keltik, hogy a két nézőpont azonos súllyal esik a latba. A kutató azt szeretné, ha nem merülne fel többé kérdésként, hogy létezik-e a klímaváltozás, a helyzetet pedig ahhoz hasonlítja, mint amikor lezuhan egy repülő – ahogy fogalmaz, ilyenkor sem kezdünk el azon tűnődni, hogy nahát, vajon van-e gravitáció, és vajon attól zuhant-e le. 

A Guardian szerint eljutottunk odáig, hogy már semmi kétség nem fér a klímaváltozáshoz és ahhoz, hogy az emberi tevékenység is hozzájárul – legalábbis a klímatudósok 99 százaléka egyetért ebben a kérdésben (mások 97 százalékra teszik ezt a számot). 

Egy 2017-es tanulmány szerint az ExxonMobil olajipari óriáscég is elismeri, hogy a klímaváltozás létezik, és javarészt az ember okozza – legalábbis ez derült ki a cég belső dokumentumainak vizsgálatából, ezek 80 százalékában tényként fogadták el a változást. Az már más kérdés, hogy a külsős kommunikációjuk 81 százalékában megpróbálták elbagatellizálni a kérdést. 

A The Conversation meglepő felfedezése szerint még a laposföldhívők is elfogadják a klímaváltozást, mert ahogy Daniel Shenton, az amerikai Flat Earth Society (Laposföld-társaság) elnöke is fogalmaz, egész egyszerűen felelőtlenség lenne megkérdőjelezni valami olyasmit, ami mellett ilyen egyértelmű bizonyítékok szólnak. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás