Alig találtak rá, máris kihalhat egy új méhfaj

2019.09.24. · tudomány

Ausztrál kutatók az utóbbi években 9 új, a Fidzsi-szigeteken őshonos méhfajt azonosítottak – adták hírül nemrégiben a Zootaxa című folyóiratban. Csakhogy a méhekből évről évre egyre kevesebbet találnak, a Homalictus családhoz tartozó magashegyi méhfajok egyikét el is nevezték Homalictus terminalisnak, jelezve, hogy a faj potenciálisan a végnapjait éli. James Dorey, a Flinders Egyetem doktorandusza elismeri, hogy a névadást a kutatók elsősorban figyelemfelkeltésnek szánták.

A szivárvány összes színében pompázó méhek a Fidzsi-szigeteki Batilamu hegycsúcs legtetején, a csúcs 90-100 méteres környezetében élnek, akárcsak a teljesen fekete, hatalmas állkapcsokkal rémületet keltő Homalictus achrostus faj egyedei. Utóbbiból az 1970-es évek és 2010 között összesen nyolcat találtak, pedig kutatócsoportok rendszeresen indulnak terepbejárásra a méhek után kutatva.

A végnapjait élő frissen felfedezett Homalictus terminalis
photo_camera A végnapjait élő frissen felfedezett Homalictus terminalis Fotó: James Dorey / Flinders University

A kihalás mögött az ausztrál kutatók a klímaváltozást valószínűsítik. A Fidzsi-szigeteki méhek 13 különböző fajából 11 él 800 méterrel a tengerszint felett. Miután azonban a hűvösebb, és a szóban forgó méhfajok számára kívánatos mikroklíma egyre magasabbra húzódik a Fidzsi-szigeteki hegyekben, a kizárólag itt élő méhek élettere vészesen csökken.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás