Kiderült, ki a felelős a galambok kacska lábáért: a fodrászok

2019.11.14. · majom

A városban el sem lehet kerülni a galambokat: van, ahol attrakciónak számítanak, van, ahol csak simán idegesítőek, de az valószínű, hogy mindenki látott már közöttük olyat, amelyiknek hiányzott egyik vagy több lábujja. Ennek az oka a hétköznapi járókelőkön kívül a kutatókat is foglalkoztatta, de meglepő módon egészen eddig nem tudtak dűlőre jutni arról, hogy mi történhet a madarok lábával.

A Guardiant ugyanúgy megjárta a kérdés, mint a Gyakorikérdéseket; a leggyakoribb feltételezés az volt, hogy az árt nekik, hogy a saját ürülékükben álldogálnak, és így elfertőződik a lábuk. A betegségen kívül egyesek említettek még a lábra tekeredő vékony nejlonfonalat, illetve olyan forgatókönyvet is, amelyben a patkányok éjszaka lerágják a madarak ujjait. Volt, aki a városi beltenyészet számlájára írta a jelenséget.

Frédéric Jiguet, a francia Természettudomány Múzeum ornitológusa elhatározta, hogy utánajár a dolognak, és kiderült, hogy a csonka lábakért az ember a felelős. Jiguet csapata 46 helyszínen vizsgálta a párizsi galambok egészségét. 

A park jó, a fodrász rossz

A kutatók nem találtak összefüggést az immunrendszer állapota és az ujjak száma között, ezért úgy gondolták, hogy nem betegség áll a dolog hátterében, és az sem valószínű, hogy az ürülékben ácsorgás ártott volna meg ennyire a galamboknak, ugyanis gyakori, hogy csak az egyik lábukról hiányzik az ujj. Az ornitológusok azt is megfigyelték, hogy a zaj- és légszennyezés már valószínűsíti az ujjak hiányát, de nem maga a környezeti szennyezés okozza ezt, hanem az, hogy ezeken a vizsgált területeken többen laktak. Parkos, fás környezetben ritkábban találkoztak a jelenséggel.

Jiguet végül arra jutott, hogy a madarak ujjainak épségét a rájuk tekeredő zsinegdarabok, főként pedig az emberi haj veszélyezteti. A kutatócsoport közvetlen összefüggést fedezett fel a környéken található fodrászatok és a madárujjak száma között.

A kutatók szerint erkölcsileg elfogadhatatlan, hogy a madarak az emberi tevékenység miatt legyenek kénytelenek elégtelen számú lábujjal tengődni, egyúttal a kutatás arra is rámutat, hogy mindenki jobban jár, ha több zöldterület van a városokban. 

Még a városi madarakról:

link Forrás
link Forrás
link Forrás