Az USA és Európa közösen valósítja meg az Armageddont a Didymos aszteroida kilövésével

2019.12.03. · tudomány

Zöld utat kapott az Európai Űrügynökségtől (ESA) a Hera nevű misszió, amely értelmében egy űrszonda 2024-ben utazhat a Didymos nevű kisbolygóra, hogy megvizsgálja a körülötte „természetes műholdként” keringő égitestet, amit nem hivatalosan Didymoon néven illetnek – mindezt az után, hogy a NASA beleütközteti az egyik eszközét az apró holdba.

A NASA erre vonatkozó missziója, a DART (Dupla Aszteroida Elhárítási Teszt) 2021 közepén indul útnak a SpaceX egyik rakétáján, és a tervek szerint 2022 végén ütközhet a holdba, nagyjából 6 kilométer/másodperces sebességgel. A két évvel később induló Hera 2026-ban érkezhet meg a kisbolygóra, hogy kielemezze a DART munkáját.

A két űrhivatal reményei szerint a Didymoon (hivatalos nevén: S/2003 65803 1) lesz a Naprendszerben az első olyan természetes objektum, amelynek sikerül emberi erőfeszítések révén úgy megváltoztatni a pályáját, hogy annak hatásait mérni is lehessen. A Didymoon átmérője körülbelül 160 méter, ez a gízai nagy piramisnál alig nagyobb égitest kering a 780 méter átmérőjű Didymos kisbolygó körül.

A DART misszió illusztrációja
photo_camera A DART misszió illusztrációja Fotó: HANDOUT/AFP

Az ehhez hasonló űrmissziókkal az a cél, hogy megnézzék, milyen eredményességgel lehetne elhárítani egy Föld felé tartó aszteroidát – vagyis lényegében az Armageddon című film megvalósíthatóságát vizsgálják, mínusz atombomba.

A NASA számításai szerint nagyjából 25 ezer földközeli objektum létezik – ez alatt azokat a Nap körül keringő objektumokat érti az amerikai űrhivatal, amelyek a Föld pályájához olyan közel esnek, hogy a „potenciálisan kockázatot jelentő” kategóriába sorolják. Egy 2005-ös kongresszusi döntés értelmében a NASA-nak 2020-ig adatbázisba kellene foglalnia az ilyen veszélyes objektumok 90 százalékát – ettől a Gizmodo szerint még nagyon távol állnak az amerikai űrkutatók.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás