Ez a 99 jó hír segít elfelejteni, mi minden volt rossz 2019-ben

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A külön Jó hírek rovattal rendelkező tech-tudományos oldal, a Future Crunch jó szokásához híven idén is összeszedett 99 jó hírt az évből, amivel a szokásosnál valamivel optimistábban lehet ráfordulni a következőre.

Azt már az elején leszögezik a szerzők, hogy ők sem álomvilágban élnek, és gyorsan fel is sorolják, hogy mik adtak idén okot a pesszimizmusra: a szétesés küszöbén álló országok, az egész világot behálózó korrupció, erőszakkal levert tüntetések, a megfigyelésre alapuló kapitalizmus burjánzása, az egyenlőtlenségek további növekedése, és persze az, hogy minden figyelmeztetés ellenére még mindig emelkedik a kibocsátások szintje, és ezzel szépen menetel a Föld az egyre súlyosabb ökológiai katasztrófák felé.

Ezek ellensúlyozására azonban öt kategóriára bontva mutatták meg, mik történtek a világban, amik bizakodásra adnak okot. A teljes listát ide kattintva lehet elérni, mi ízelítőnek kategóriánként 5-5 jó hírt lövünk el a válogatásból:

Természetvédelem

Jó hírt kaptak az óriáspandák isFotó: Tang Yi/XINHUA
 • A legújabb felmérések szerint a hosszúszárnyú bálnák populációja az Atlanti-óceán déli területén már 24 900 egyedet számlál, és ez a 93 százaléka annak a számnak, amennyien az előtt voltak, hogy a kihalás szélére kerültek a vadászat miatt.
 • Kínában elkezdték építeni az ország történetének legnagyobb nemzeti parkját, 27 134 négyzetkilométeres területen, legalább 1200 vadon élő óriáspandával.
 • Az Ecuadorban élő őshonos waorani nép történelmi pert nyert nagy olajvállalatok ellen, amelynek eredményeképp 180 ezer hektárnyi terület kereskedelmi kiaknázását akadályozta meg.
 • Etiópiában júliusban megdöntötték a faültetés világrekordját, Abiy Ahmed miniszterelnök vezényletével több millió lakos összesen 353 millió fát ültetett 12 óra alatt.
 • Kenyában 85 százalékkal csökkent az orrszarvúk és 78 százalékkal az elefántok illegális vadászata az elmúlt öt évben, Dél-Afrikában csak idén 25 százalékkal csökkent az orvvadászok által elejtett orrszarvúk száma, míg a legnagyobb afrikai természetvédelmi területen, Mozambikban idén egyetlen elefánt sem esett orvvadászok áldozatául.

Globális egészségügy

Az új ebolagyógyszerre várvaFotó: -/AFP
 • Megtalálták és engedélyezték is az ebola ellenszerét, amivel a betegség halálozási rátája 70-ről 6 százalékra csökkent.
 • Bill és Melinda Gates alapítványának egészségügyi kutatóintézete szerint 1990 és 2017 között több mint a felével csökkent a gyerekhalálok száma a világon, 13,77 millióról 6,64 millióra.
 • Úgy tűnik, a madárinfluenzát (H5N1) sikerült teljesen megfékezni, a statisztikák szerint 2017 februárja óta nem jegyeztek fel ilyen esetet.
 • Szenegál lett az első afrikai ország, amely ingyenes kezelést biztosít a mell- vagy méhnyakrákban szenvedő nőknek, míg Maliban bevezették a terhes nők és az 5 éven aluli gyerekek ingyenes egészségbiztosítását.
 • Oroszországban 43 százalékkal csökkent az alkoholfogyasztás mértéke 2003 óta, ezzel együtt a átlagos várható élettartam 2018-ban ért a csúcsra.

Életszínvonal

Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto
 • Egy új kutatás szerint a mélyszegénységben élők száma globálisan 36-ról 8,6 százalékra csökkent 1990 és 2018 között, vagyis 1,9 milliárdról 610 millióra zsugorodott a számuk.
 • Sikeresen zárult a nagy indiai közegészségügyi reform, miután 5 év alatt 90 millió új vécé került a lakosokhoz, így már a háztartások 93 százaléka rendelkezik vele, és 5 év alatt 500 millióan tértek át a vécéhasználatra a szabadba ürítésről.
 • Kambodzsában az állami erőfeszítéseknek hála az elmúlt 5 évben 30 ezer gyereket mentettek meg kemény gyerekmunka végzése alól, és további 180 ezer gyereknél sikerült megelőzni, hogy munkába fogják őket.
 • Az UNESCO szerint az elmúlt évtizedben 19 afrikai ország érte el, hogy az általános iskolában közel egyenlő arányban legyenek a fiúk és a lányok.
 • Az Egyesült Államokban 2007 óta idén volt a legalacsonyabb a szegények aránya, egy év alatt 1,4 millióan léptek a középosztályba.

Béke, biztonság és emberi jogok

Az első tajvani meleg házaspárFotó: SAM YEH/AFP
 • Az elmúlt hét évben a valaha volt legalacsonyabb szintre süllyedt a háborúban meghalt emberek száma globálisan.
 • Indonéziában idéntől 16 helyett már csak 19 éves kortól köthetnek házasságot, Mozambikban 12 éves börtönbüntetést vetettek ki a gyerekházasságokra, és Mexikóban is már 32-ből 31 államban tiltják a gyerekházasságot.
 • Tajvan lett az első ázsiai ország, ahol legalizálták a melegházasságot.
 • A brazil legfelsőbb bíróság büntethetővé tette a homo- és transzfóbiát.
 • Egy év alatt 15,2 százalékkal csökkent a terrorcselekmények következtében meghalt emberek száma, ezzel negyedik éve folyamatosan csökken a mutató, 2014 óta a felére esett ez a szám.

Energia és fenntarthatóság

Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE/dpa Picture-Alliance/AFP
 • Az Európai Unió (EU) fejlesztési projektjeinek pénzügyi támogatására létrehozott intézmény, az Európai Beruházási Bank bejelentette, hogy 2021-ig beszünteti az összes fosszilis (olaj-, gáz- és szénalapú) projekt pénzelését, majd 2025-re a teljes költségvetésének felét a klímaváltozás hatásainak csökkentését és a fenntarthatóságot elősegítő projektek támogatására szánja.
 • Az EU szénalapú energiatermelése 19 százalékkal csökkent az év első felében az előző év ugyanazon időszakához képest, és a szektor hanyatlásának gyorsulásából arra következtetnek, hogy az év végére akár 23 százalékos csökkenést is elkönyvelhet a szént használó energiapiac.
 • A világ legnagyobb autóipari beszállítója, a Bosch ígéretet tett arra, hogy 2020-ban szénsemlegessé válik, ezzel az első nagy ipari vállalattá vált, amelyik ilyen vállalást tett.
 • Chile a kitűzöttnél hat évvel korábban érte el a tiszta energiára vonatkozó céljait, majd nyolc másik latin-amerikai országgal (Costa Rica, Ecuador, Dominikai Köztársaság, Guatemala, Haiti, Honduras, Kolumbia, Peru) együtt elkötelezte magát, hogy 2030-ra az energiafelhasználásának 70 százalékát megújuló forrásokból fedezi – ez több mint duplája az EU 32 százalékos vállalásának ugyanerre a céldátumra.
 • És persze a hír, ami már a Qubit olvasóinak tízezreit is jobb kedvre derítette: Az EU márciusban megszavazta, hogy 2021-től tilos lesz egyszer használatos műanyag evőeszközöket, tányérokat, poharakat, műanyag szívószálakat, fültisztító vagy lufitartó pálcikákat forgalmazni az unióban.
Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikk a Qubiten: