Ez a 99 jó hír segít elfelejteni, mi minden volt rossz 2019-ben

2019.12.29. · tudomány

A külön Jó hírek rovattal rendelkező tech-tudományos oldal, a Future Crunch jó szokásához híven idén is összeszedett 99 jó hírt az évből, amivel a szokásosnál valamivel optimistábban lehet ráfordulni a következőre.

Azt már az elején leszögezik a szerzők, hogy ők sem álomvilágban élnek, és gyorsan fel is sorolják, hogy mik adtak idén okot a pesszimizmusra: a szétesés küszöbén álló országok, az egész világot behálózó korrupció, erőszakkal levert tüntetések, a megfigyelésre alapuló kapitalizmus burjánzása, az egyenlőtlenségek további növekedése, és persze az, hogy minden figyelmeztetés ellenére még mindig emelkedik a kibocsátások szintje, és ezzel szépen menetel a Föld az egyre súlyosabb ökológiai katasztrófák felé.

Ezek ellensúlyozására azonban öt kategóriára bontva mutatták meg, mik történtek a világban, amik bizakodásra adnak okot. A teljes listát ide kattintva lehet elérni, mi ízelítőnek kategóriánként 5-5 jó hírt lövünk el a válogatásból:

Természetvédelem

photo_camera Jó hírt kaptak az óriáspandák is Fotó: Tang Yi/XINHUA
  • A legújabb felmérések szerint a hosszúszárnyú bálnák populációja az Atlanti-óceán déli területén már 24 900 egyedet számlál, és ez a 93 százaléka annak a számnak, amennyien az előtt voltak, hogy a kihalás szélére kerültek a vadászat miatt.
  • Kínában elkezdték építeni az ország történetének legnagyobb nemzeti parkját, 27 134 négyzetkilométeres területen, legalább 1200 vadon élő óriáspandával.
  • Az Ecuadorban élő őshonos waorani nép történelmi pert nyert nagy olajvállalatok ellen, amelynek eredményeképp 180 ezer hektárnyi terület kereskedelmi kiaknázását akadályozta meg.
  • Etiópiában júliusban megdöntötték a faültetés világrekordját, Abiy Ahmed miniszterelnök vezényletével több millió lakos összesen 353 millió fát ültetett 12 óra alatt.
  • Kenyában 85 százalékkal csökkent az orrszarvúk és 78 százalékkal az elefántok illegális vadászata az elmúlt öt évben, Dél-Afrikában csak idén 25 százalékkal csökkent az orvvadászok által elejtett orrszarvúk száma, míg a legnagyobb afrikai természetvédelmi területen, Mozambikban idén egyetlen elefánt sem esett orvvadászok áldozatául.

Globális egészségügy

photo_camera Az új ebolagyógyszerre várva Fotó: -/AFP
  • Megtalálták és engedélyezték is az ebola ellenszerét, amivel a betegség halálozási rátája 70-ről 6 százalékra csökkent.
  • Bill és Melinda Gates alapítványának egészségügyi kutatóintézete szerint 1990 és 2017 között több mint a felével csökkent a gyerekhalálok száma a világon, 13,77 millióról 6,64 millióra.
  • Úgy tűnik, a madárinfluenzát (H5N1) sikerült teljesen megfékezni, a statisztikák szerint 2017 februárja óta nem jegyeztek fel ilyen esetet.
  • Szenegál lett az első afrikai ország, amely ingyenes kezelést biztosít a mell- vagy méhnyakrákban szenvedő nőknek, míg Maliban bevezették a terhes nők és az 5 éven aluli gyerekek ingyenes egészségbiztosítását.
  • Oroszországban 43 százalékkal csökkent az alkoholfogyasztás mértéke 2003 óta, ezzel együtt a átlagos várható élettartam 2018-ban ért a csúcsra.

Életszínvonal

photo_camera Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto
  • Egy új kutatás szerint a mélyszegénységben élők száma globálisan 36-ról 8,6 százalékra csökkent 1990 és 2018 között, vagyis 1,9 milliárdról 610 millióra zsugorodott a számuk.
  • Sikeresen zárult a nagy indiai közegészségügyi reform, miután 5 év alatt 90 millió új vécé került a lakosokhoz, így már a háztartások 93 százaléka rendelkezik vele, és 5 év alatt 500 millióan tértek át a vécéhasználatra a szabadba ürítésről.
  • Kambodzsában az állami erőfeszítéseknek hála az elmúlt 5 évben 30 ezer gyereket mentettek meg kemény gyerekmunka végzése alól, és további 180 ezer gyereknél sikerült megelőzni, hogy munkába fogják őket.
  • Az UNESCO szerint az elmúlt évtizedben 19 afrikai ország érte el, hogy az általános iskolában közel egyenlő arányban legyenek a fiúk és a lányok.
  • Az Egyesült Államokban 2007 óta idén volt a legalacsonyabb a szegények aránya, egy év alatt 1,4 millióan léptek a középosztályba.

Béke, biztonság és emberi jogok

Az első tajvani meleg házaspár
photo_camera Az első tajvani meleg házaspár Fotó: SAM YEH/AFP
  • Az elmúlt hét évben a valaha volt legalacsonyabb szintre süllyedt a háborúban meghalt emberek száma globálisan.
  • Indonéziában idéntől 16 helyett már csak 19 éves kortól köthetnek házasságot, Mozambikban 12 éves börtönbüntetést vetettek ki a gyerekházasságokra, és Mexikóban is már 32-ből 31 államban tiltják a gyerekházasságot.
  • Tajvan lett az első ázsiai ország, ahol legalizálták a melegházasságot.
  • A brazil legfelsőbb bíróság büntethetővé tette a homo- és transzfóbiát.
  • Egy év alatt 15,2 százalékkal csökkent a terrorcselekmények következtében meghalt emberek száma, ezzel negyedik éve folyamatosan csökken a mutató, 2014 óta a felére esett ez a szám.

Energia és fenntarthatóság

photo_camera Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE/dpa Picture-Alliance/AFP
  • Az Európai Unió (EU) fejlesztési projektjeinek pénzügyi támogatására létrehozott intézmény, az Európai Beruházási Bank bejelentette, hogy 2021-ig beszünteti az összes fosszilis (olaj-, gáz- és szénalapú) projekt pénzelését, majd 2025-re a teljes költségvetésének felét a klímaváltozás hatásainak csökkentését és a fenntarthatóságot elősegítő projektek támogatására szánja.
  • Az EU szénalapú energiatermelése 19 százalékkal csökkent az év első felében az előző év ugyanazon időszakához képest, és a szektor hanyatlásának gyorsulásából arra következtetnek, hogy az év végére akár 23 százalékos csökkenést is elkönyvelhet a szént használó energiapiac.
  • A világ legnagyobb autóipari beszállítója, a Bosch ígéretet tett arra, hogy 2020-ban szénsemlegessé válik, ezzel az első nagy ipari vállalattá vált, amelyik ilyen vállalást tett.
  • Chile a kitűzöttnél hat évvel korábban érte el a tiszta energiára vonatkozó céljait, majd nyolc másik latin-amerikai országgal (Costa Rica, Ecuador, Dominikai Köztársaság, Guatemala, Haiti, Honduras, Kolumbia, Peru) együtt elkötelezte magát, hogy 2030-ra az energiafelhasználásának 70 százalékát megújuló forrásokból fedezi – ez több mint duplája az EU 32 százalékos vállalásának ugyanerre a céldátumra.
  • És persze a hír, ami már a Qubit olvasóinak tízezreit is jobb kedvre derítette: Az EU márciusban megszavazta, hogy 2021-től tilos lesz egyszer használatos műanyag evőeszközöket, tányérokat, poharakat, műanyag szívószálakat, fültisztító vagy lufitartó pálcikákat forgalmazni az unióban.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás