Már 25 ember és félmilliárd állat esett az ausztrál bozóttüzek áldozatául, és még csak most jöhet a megatűz

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A hétfői kedvezőbb időjárás hatására kicsit enyhültek az Ausztrália délkeleti részén hetek óta tomboló bozóttüzek, de a hatóságok már a hét második felére készülnek, amikor újra hőhullám vonul át a két leginkább érintett államon, Victorián és Új-Dél-Walesen.

A Reuters szerint eddig huszonöten vesztették életüket a bozóttüzekben az októberi szezon óta, köztük három önkéntes tűzoltó is.

Vörösbe borult az ég Új-Dél-WalesbenFotó: SAEED KHAN/AFP

A tűzvész eddig több mint 8 millió hektáron (80 ezer négyzetkilométeren) végzett pusztítást, majdnem egy Ausztria méretű területet érintve. A Sydney-i Egyetem ökológusainak becslése szerint szeptember óta több mint 480 millió emlős, madár és hüllő pusztulhatott el Új-Dél-Wales államban, köztük az országnak az állatvédelmi aggályok mellett a turizmus szempontjából is fontos kenguruk ezreivel és a koalapopuláció nagyjából 30 százalékával.

A meteorológusok szerint a legnagyobb veszélyt a bozót- és erdőtüzekből kialakuló füstviharfelhők, vagy más néven tűzfelhők kialakulása jelenti. Bizonyos légköri körülmények mellett a talaj közelében kialakuló apróbb tüzek egymásba kapcsolódnak, és olyan nagy kiterjedésű, hatalmas energiájú tüzeket hoznak létre, amelyek vihart generálnak a légkörben. Az így kialakuló felhőszakadások azért is különösen veszélyesek, mert a normál csapadék mellett forró parázs is hullhat az égből. Az ilyen felhők kialakulása viszonylag ritka, de az utóbbi években a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbá váltak.

Menekülő kengurukFotó: SAEED KHAN/AFP

Rövid csend után újra jön a hőség és a megatűz 

Ausztrália miniszterelnöke, Scott Morrison hétfőn bejelentette a bozóttüzek okozta károk helyreállítására létrehozott szervezet 2 milliárd ausztrál dolláros (kb. 1,4 milliárd amerikai dollár, vagyis 410 milliárd forint) támogatását, amit két éven keresztül folyósít az állam a károsultak megsegítésére.

Az enyhe esőzés és a hűvös szél hatására legalább két napjuk van a hatóságoknak evakuálni a csapdába esett lakosokat és megtisztítani a többnyire kidőlt fák által eltorlaszolt utakat. Hétfőn nem jelentettek vészhelyzetet az érintett államokban: Új-Dél-Walesben 146, míg Victoriában 40 tűz égett tovább, de ezekből 173-nál a legalacsonyabb készültségi szint volt érvényben.

Fotó: PETER PARKS/AFP

Körülbelül 67 ezer ember hagyta el önszántából vagy a hatóságok nyomására Victoria tűz sújtotta területeit, két eltűnt személyt még mindig keresnek. „Ne bízzuk el magunkat, a hét vége felé újra nagy tűzveszély leselkedik ránk a meleg levegő érkezésével” – mondta Daniel Andrews, Victoria állam miniszterelnöke hétfő reggel. A meteorológiai szolgálatok szerint csütörtöktől lesz újra kánikula Ausztrália délkeleti részén, és megvan rá az esély, hogy Dél-South-Wales és Victoria bozóttüzei találkoznak, ezzel pedig még nagyobb úgynevezett „megatűz” keletkezik.

Az új-dél-walesi állami áramszolgáltató azt jelentette, hogy a hálózata jelentős károkat szenvedett, így az állam déli partján közel 24 ezer fogyasztó maradt áram nélkül, és a biztonsági kockázatok miatt „egy ideig” nem is várható a hálózat helyreállítása. A biztosítótársaságok felé közel hatezer bejelentés érkezett a bozóttüzek okozta károk miatt, mióta a Biztosítási Tanács november 8-án katasztrófahelyzetet hirdetett – a tűzkárokat 375 millió ausztrál dollárra becsülik november óta.

A tüzek műholdfelvételenFotó: HO/AFP

A tűzvész idején több állami intézmény – például a katasztrófavédelem koordinációjáért felelős minisztérium – zárva tartott a több városban terjengő elviselhetetlen füst miatt. A fővárosban, Canberrában az egyetemek, múzeumok sem nyitottak ki hétfőn a légszennyezettség miatt, míg Melbourne-ben és környékén mindössze 1 kilométeres látótávolságot mértek.

A második világháború óta a legnagyobb katonai bevetés készül

Közben a katasztrófák kezdetén még nyaralását töltő miniszterelnök megítélése sem akar pozitív irányt venni, a klímatüntetőktől a tűzoltókig szinte az egész ország egyhangúlag ostorozza Scott Morrisont. „A gyenge politikai ítélőképesség egy dolog. Az alkalmasság egy másik dolog. Ezt a politikai veszélyzónát kell elkerülnie Scott Morrisonnak a bozóttűzkrízis idején” – írta például a kormánypárti The Australian belpolitikai szerkesztője a lap hétfői számában.

Scott Morrison helyszíni látogatáson Victoria állambanFotó: JAMES ROSS/AFP

Szombaton azt is bejelentették, hogy a második világháború óta látott legnagyobb katonai bevetés lesz látható a következő napokban, hetekben: az ausztrál hadsereg nagyjából 3000 tartalékos katonát, katonai repülőt és hadihajót bocsát az evakuáción és a tűzoltáson dolgozó hatóságok rendelkezésére.

„A kormány nem veszi félvállról a helyzetet. Ez az első alkalom emberemlékezet óta, hogy tartalékosokat vetünk be” – mondta Linda Reynolds védelmi miniszter.

Katonai helikopterrel is érkezik a segítségFotó: BRETT KENNEDY/AFP

A mentéseket 101 amerikai és 95 kanadai tűzoltó segíti, és az ausztrál hatóságok további segítséget várnak Franciaországból, Új-Zélandról vagy Szingapúrból, de már Pápua Új-Guinea miniszterelnöke, James Marape is jelezte, hogy egy katonákból és tűzoltókból álló 1000 fős csapatot küld az országba.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző hat újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: