Már 25 ember és félmilliárd állat esett az ausztrál bozóttüzek áldozatául, és még csak most jöhet a megatűz

2020.01.06. · tudomány

A hétfői kedvezőbb időjárás hatására kicsit enyhültek az Ausztrália délkeleti részén hetek óta tomboló bozóttüzek, de a hatóságok már a hét második felére készülnek, amikor újra hőhullám vonul át a két leginkább érintett államon, Victorián és Új-Dél-Walesen.

A Reuters szerint eddig huszonöten vesztették életüket a bozóttüzekben az októberi szezon óta, köztük három önkéntes tűzoltó is.

photo_camera Vörösbe borult az ég Új-Dél-Walesben Fotó: SAEED KHAN/AFP

A tűzvész eddig több mint 8 millió hektáron (80 ezer négyzetkilométeren) végzett pusztítást, majdnem egy Ausztria méretű területet érintve. A Sydney-i Egyetem ökológusainak becslése szerint szeptember óta több mint 480 millió emlős, madár és hüllő pusztulhatott el Új-Dél-Wales államban, köztük az országnak az állatvédelmi aggályok mellett a turizmus szempontjából is fontos kenguruk ezreivel és a koalapopuláció nagyjából 30 százalékával.

A meteorológusok szerint a legnagyobb veszélyt a bozót- és erdőtüzekből kialakuló füstviharfelhők, vagy más néven tűzfelhők kialakulása jelenti. Bizonyos légköri körülmények mellett a talaj közelében kialakuló apróbb tüzek egymásba kapcsolódnak, és olyan nagy kiterjedésű, hatalmas energiájú tüzeket hoznak létre, amelyek vihart generálnak a légkörben. Az így kialakuló felhőszakadások azért is különösen veszélyesek, mert a normál csapadék mellett forró parázs is hullhat az égből. Az ilyen felhők kialakulása viszonylag ritka, de az utóbbi években a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbá váltak.

photo_camera Menekülő kenguruk Fotó: SAEED KHAN/AFP

Rövid csend után újra jön a hőség és a megatűz 

Ausztrália miniszterelnöke, Scott Morrison hétfőn bejelentette a bozóttüzek okozta károk helyreállítására létrehozott szervezet 2 milliárd ausztrál dolláros (kb. 1,4 milliárd amerikai dollár, vagyis 410 milliárd forint) támogatását, amit két éven keresztül folyósít az állam a károsultak megsegítésére.

Az enyhe esőzés és a hűvös szél hatására legalább két napjuk van a hatóságoknak evakuálni a csapdába esett lakosokat és megtisztítani a többnyire kidőlt fák által eltorlaszolt utakat. Hétfőn nem jelentettek vészhelyzetet az érintett államokban: Új-Dél-Walesben 146, míg Victoriában 40 tűz égett tovább, de ezekből 173-nál a legalacsonyabb készültségi szint volt érvényben.

photo_camera Fotó: PETER PARKS/AFP

Körülbelül 67 ezer ember hagyta el önszántából vagy a hatóságok nyomására Victoria tűz sújtotta területeit, két eltűnt személyt még mindig keresnek. „Ne bízzuk el magunkat, a hét vége felé újra nagy tűzveszély leselkedik ránk a meleg levegő érkezésével” – mondta Daniel Andrews, Victoria állam miniszterelnöke hétfő reggel. A meteorológiai szolgálatok szerint csütörtöktől lesz újra kánikula Ausztrália délkeleti részén, és megvan rá az esély, hogy Dél-South-Wales és Victoria bozóttüzei találkoznak, ezzel pedig még nagyobb úgynevezett „megatűz” keletkezik.

Az új-dél-walesi állami áramszolgáltató azt jelentette, hogy a hálózata jelentős károkat szenvedett, így az állam déli partján közel 24 ezer fogyasztó maradt áram nélkül, és a biztonsági kockázatok miatt „egy ideig” nem is várható a hálózat helyreállítása. A biztosítótársaságok felé közel hatezer bejelentés érkezett a bozóttüzek okozta károk miatt, mióta a Biztosítási Tanács november 8-án katasztrófahelyzetet hirdetett – a tűzkárokat 375 millió ausztrál dollárra becsülik november óta.

photo_camera A tüzek műholdfelvételen Fotó: HO/AFP

A tűzvész idején több állami intézmény – például a katasztrófavédelem koordinációjáért felelős minisztérium – zárva tartott a több városban terjengő elviselhetetlen füst miatt. A fővárosban, Canberrában az egyetemek, múzeumok sem nyitottak ki hétfőn a légszennyezettség miatt, míg Melbourne-ben és környékén mindössze 1 kilométeres látótávolságot mértek.

A második világháború óta a legnagyobb katonai bevetés készül

Közben a katasztrófák kezdetén még nyaralását töltő miniszterelnök megítélése sem akar pozitív irányt venni, a klímatüntetőktől a tűzoltókig szinte az egész ország egyhangúlag ostorozza Scott Morrisont. „A gyenge politikai ítélőképesség egy dolog. Az alkalmasság egy másik dolog. Ezt a politikai veszélyzónát kell elkerülnie Scott Morrisonnak a bozóttűzkrízis idején” – írta például a kormánypárti The Australian belpolitikai szerkesztője a lap hétfői számában.

photo_camera Scott Morrison helyszíni látogatáson Victoria államban Fotó: JAMES ROSS/AFP

Szombaton azt is bejelentették, hogy a második világháború óta látott legnagyobb katonai bevetés lesz látható a következő napokban, hetekben: az ausztrál hadsereg nagyjából 3000 tartalékos katonát, katonai repülőt és hadihajót bocsát az evakuáción és a tűzoltáson dolgozó hatóságok rendelkezésére.

„A kormány nem veszi félvállról a helyzetet. Ez az első alkalom emberemlékezet óta, hogy tartalékosokat vetünk be” – mondta Linda Reynolds védelmi miniszter.

photo_camera Katonai helikopterrel is érkezik a segítség Fotó: BRETT KENNEDY/AFP

A mentéseket 101 amerikai és 95 kanadai tűzoltó segíti, és az ausztrál hatóságok további segítséget várnak Franciaországból, Új-Zélandról vagy Szingapúrból, de már Pápua Új-Guinea miniszterelnöke, James Marape is jelezte, hogy egy katonákból és tűzoltókból álló 1000 fős csapatot küld az országba.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás