Általánossá válhatnak az ausztráliai tűzvészhez hasonló katasztrófák, ha a világ nem lép fel a klímaváltozás ellen

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Kutatók szerint a katasztrófarekordokat döntő ausztráliai tűzvész még csak a kezdet, ha a világ nem lép fel a klímaváltozás ellen. „Arra látunk most példát, ami 3 Celsius-fokos felmelegedésnél általános esemény lenne. Azt mutatja, hogyan nézhet ki a világ a jövőben. Ennél jobban nehéz lenne bemutatni, mit jelent a klímaváltozás” – mondta a Guardiannek az Exeteri Egyetem földrajzprofesszora, Richard Betts.

Ausztrália átlaghőmérséklete 1,4 Celsius-fokkal emelkedett az iparosodás előtti szinthez képest, ami gyorsabb felmelegedést mutat az 1,1 fokos globális átlagnál. A kutatók szerint már a 2 fokos felmelegedés hatásai is katasztrofálisak és visszafordíthatatlanok lehetnek az éghajlat szempontjából, ehhez képest a párizsi egyezményben foglalt, az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorítására elfogadott intézkedésekkel a 3 fokos felmelegedés tűnik valószínűnek.

„Amit most látunk, az az 1 fokos felmelegedés következménye, tehát ezek a hatások csak még súlyosabbak lesznek, ha nem teszünk meg mindent a világ éghajlatának stabilizálásáért. Ez nem az új norma, hanem csak egy átmenet a még súlyosabb következmények felé” – mondta Corinne Le Quéré, a Kelet-Angliai Egyetem klímaváltozás-kutatója.

Helikopteres tűzoltás Victoria állambanFotó: HANDOUT/AFP

A tüzeket nem a klímaváltozás okozza, de felerősíti azokat

A legfrissebb kutatások igazolják, hogy ugyan az ausztráliai bozóttüzekhez hasonló eseményeket nem a klímaváltozás okozza, de a magasabb hőmérséklet és az erősebb szelek hozzájárulnak a tüzek terjedéséhez, így súlyosbítva a természeti katasztrófákat.

Egy 57 kutatás eredményeit összegző tanulmány szerint az elmúlt években csökkentek a világ leégett földterületei, ami a tűzoltás hatékonyságának növekedése mellett annak is köszönhető, hogy a szavannák egy részét mezőgazdasági területté alakították. Megnőtt azonban a lomberdőkben kitört tűzesetek száma, ami azért aggasztja a kutatókat, mert ezek már nagy valószínűséggel az erdőpusztulás és az éghajlati összeomlás eredményei.

Legelő csorda a narancsszínű ég alatt Új-Dél-Wales állambanFotó: PETER PARKS/AFP

Betts szerint valószínűtlen, hogy a következő két hónapban sokat javulna az ausztráliai tűzhelyzet, mert ugyan az Indiai-óceán kétpólusú időjárási jelenségei, amelyek melegebb és szárazabb körülményeket alakítottak ki a kontinensen, túlvannak a csúcsponton, a Csendes-óceán felől továbbra is jön a meleg, száraz levegő, és ez akár február végéig folytatódhat.

A Kelet-Angliai Egyetem ezeket az eseményeket is beleveszi abba a jelentésbe, amit majd novemberben, a glasgow-i ENSZ-klímakonferencián (COP26) mutatnak be. A szakértők arra számítanak, hogy a konferencián végre komolyabb vállalásokat tesznek az országok az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorítását illetően.

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: