Piros hó esett az Antarktiszon

2020.02.28. · tudomány

Pirosban és rózsaszínben játszó hóról készült képeket tett közzé a héten az ukrán oktatási és tudományos minisztérium. A fotók az Antarktika északra nyúló földnyelvén, az Antraktiszi-félszigeten készültek, ahol ezen a nyáron megdőlt a melegrekord, és először fordult elő, hogy 20 Celsius-foknál melegebbet mértek.

A piroshó-jelenség (amelyet görögdinnyehónak is szoktak nevezni, az ukrán sarkkutatók posztjában pedig málnahóként emlegetik) sem független az idei szokatlan melegtől. A magyarázat egy mikroszkopikus alga, a Chlamydomonas nivalis jelenléte, amely a benne található karotinoidok miatt vörös színben pompázik, és mivel kedveli a fagypont körüli vizet, valósággal lubickol a mostani antarktiszi környezetben.

A moszatfaj jól viseli a hideget és sanyarú körülményeket, ám ha a feltételek kedvezővé válnak a számára, ami rendszerint a sarkvidéki nyár beköszöntével esik egybe, gyors szaporodásba kezd. A jelenség – amelyet Arisztotelész írt le először – nem korlátozódik a sarkkörökön túlra.

link Forrás

A hó vörös elszíneződése szép, de nem nevezhető üdvösnek, mivel a nap sugarait kevésbé visszaverve fokozza az olvadást – fejtették ki az ukrán kutatók. A felgyorsult olvadás pedig hozzájárul az algák szaporodásához, és így tovább.

A piros hó csak egy az algák hirtelen szaporulata okozta szokatlan jelenségek sorából: januárban tengeri hab nyelte el a katalóniai Tossa de Mar várost, tavaly nyáron pedig ugyancsak moszatok borították varázslatos kék fénybe a Kelet-kínai-tenger szigeteinek partjait.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás

link Forrás
link Forrás