Ausztráliában már kétszer olyan hosszú a nyár, mint a tél

2020.03.02. · tudomány

A klímaváltozás hatásai már kifejezetten érezhetők az ausztrál évszakokon – derült ki az Ausztrália Intézet által készített új elemzésből. Az ország sűrűn lakott, szubtrópusi és mérsékelt égövi részein vizsgált időjárási adatok szerint a nyár az ezredforduló óta eltelt években nagyjából egy hónappal volt hosszabb, mint a 20. század közepén. Ezzel párhuzamosan a tél lerövidült, így az utóbbi években átlagosan már csak fele annyi ideig tart, mint a nyár. 

Richie Merzian, a gazdasági, társadalmi és környezeti témákat kutató Ausztrália Intézet energia- és klímaügyi igazgatója arra figyelmeztetett, hogy ez nem előrejelzés, ez már maga a jelen.

A tanulmány az után született meg, hogy 2019/2020-ban mérték Ausztrália legforróbb és legszárazabb nyarát. A pusztító bozóttüzekben 33 ember vesztette életét, és becslések szerint egymilliárd állat pusztult el. Miközben a klímaváltozás nem nevezhető a tüzek közvetlen kiváltó okának, kutatók már régóta állítják, hogy a melegebb, szárazabb időjárás hozzájárulhat ahhoz, hogy a bozóttüzek gyakoribbá és pusztítóbbá válnak Ausztráliában.

A tanulmányban az 1999 és 2018 közötti napi átlag-hőmérsékleti adatokat vetették össze az ötvenes és hatvanas évekbeliekkel. A kutatók a legsűrűbben lakott területeken vizsgálták összesen 70 időjárási állomás adatait. Arra jutottak, hogy a nyárias hőmérsékletek a 21. században átlagosan 31 nappal tovább álltak fenn, míg a tél 23 nappal rövidebb ideig tartott, mint ötven évvel korábban.

photo_camera Február 2-án is égett még a tűz Canberrától délre Fotó: PETER PARKS/AFP

A kontinens egyes pontjain, így például az új-dél-walesi Port Macquarie környékén még ennél is drasztikusabb változásokat mutatott az elemzés: ott nem 4-5, hanem 7 héttel nőtt a nyár időtartama az ötvenes-hatvanas évekhez képest.

Merzian kiemelte az elemzésből, hogy a nyár tartóssága a 2014 és 2018 közötti időszakban is nőtt: az elmúlt néhány évben már rendre kétszer olyan hosszú volt, mint a tél. Azok a hőmérsékletek, amelyek a múlt század közepén még a három hónapos nyarat jellemezték, ma már november elejétől, közepétől március közepéig kitartanak – mondta.

Ausztrália benne van az első 15-ben az egy főre jutó szén-dioxid kibocsátás tekintetében, amit azzal magyaráznak, hogy a gazdaság még mindig nagyban támaszkodik a szénerőművekben előállított energiára. A pusztító erdőtüzek idején Scott Morrison miniszterelnököt sok kritika érte az ország klímapolitikája miatt, de szerinte Ausztrália jobban megfelel a kihívásnak, mint a legtöbb ország, és teljesíti nemzetközi vállalásait.

 Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás