Mario Vargas Llosa: Mindebből semmi nem történt volna meg, ha Kína szabad és demokratikus ország lenne

2020.03.17. · majom

Előítéletesnek és felelőtlennek nevezte Mario Vargas Llosa perui írót kedden a limai kínai nagykövetség honlapján publikált közleményben a kínai kormány. 

A Nobel-díjas írót a kínai kormány egy múlt heti, a spanyol El País és a perui La Republica című lapokban megjelent cikkéért marasztalta el, amelyben a SARS-CoV-2 járványról mint Kínából indult fenyegetésről értekezett, amely a világ társadalmait a középkorba taszítja vissza. Mondanivalójába azt is belefűzte, hogy „senki még csak meg sem említi, hogy mindebből semmi nem történt volna meg, ha a népi Kína szabad és demokratikus ország lenne, nem pedig diktatúra”.

Llosa cikkében a pillanatnyilag leginkább épp Európában tomboló koronavírus-járvány kínai előzményeit a csernobili atomkatasztrófa kezelési módjához hasonlította, és az utóbb az egész világot elérő járványt ennek következményeként könyvelte el. Mint írta, „legalább egy, de jó eséllyel több megbecsült orvos is időben felfigyelt a vírusra, ám a kormány a megfelelő lépések helyett megpróbálta őket elhallgattatni, és az információt elrejteni, amint azt minden diktatúra teszi”. 

Nem ez volt az első eset, hogy a perui író kritizálta a kínai kormányt. 2011-ben a Sanghaji Egyetemen tömött előadótermekben fejtette ki, hogy a diktatórikus, egyeduralomra törő kormányok korrumpálják a társadalmat.

A kínai nagykövetség mostani közleménye szerint a kínai kormány „tiszteli az önkifejezés szabadságát, de ez nem jelenti azt, hogy elfogadná a rossz hírnév keltését és az önkényes megbélyegzést”. Kiemelték, hogy egy olyan közszereplőnek, mint Llosa, nem kellene felelőtlen és megbélyegző, valamint a legkevésbé sem célravezető híreket terjesztenie. 

Ehhez képest a kínai külügyminisztérium szóvivője múlt héten pénteken posztolta a Twitteren, hogy szerinte a vírus az Egyesült Államokból kerülhetett Kínába.

link Forrás

A kérdéses szóvivő, Licsien Csao már akkor is kitüntette magát álhírgyártásban, amikor a járvány még Vuhanban tombolt. Azt a képet adta tovább Twitterén, amely az állítólag 16 óra alatt elkészült vuhani járványkórházat ábrázolta, valójában azonban egy újépítésű lakóház szerepelt rajta, amely csaknem ezer kilométerre található a nagyvárostól. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás