Vírus ellen vodkás kézmosás, UV-fény, fokhagyma: óvakodj a kuruzslóktól!

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Európában egyre több koronavírusos esetet regisztrálnak, és miközben úgy tűnik, hogy Kínában már valamivel jobb a helyzet, az élet számos területén pedig változó mértékű pánik tapasztalható: a magyar kórházakban látogatási tilalom lépett életbe, könnyen lehet, hogy a végén egész Észak-Olaszországot lezárják. A kór terjedésével persze egyre többen tudják, mi lehet az ellenszere, és jó pénzért ezt a tudásukat hajlandóak megosztani a nagyközönséggel is. Kár, hogy egyik ilyen praktika sem működik.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO már a járvány kitörése óta próbálja oszlatni a homályt: honlapján részletes, csodálatosan illusztrált homályoszlatás található. Ebből megtudhatjuk, hogy a vírus terjedését nem gátolja meg az alacsony hőmérséklet, nem pusztítja el a forró fürdő, és nem kaphatjuk el az aliexpresses csomagoktól. Az UV-fény és a vodkás kézmosás sem használ, ahogy a népi orvoslás örök slágere, a fokhagyma sem, bár a WHO azért hangsúlyozza, hogy fokhagymát enni egyébiránt egészséges, csak épp a COVID-19 ellen nem véd. A BBC szerint azért a fokhagymával is érdemes óvatosan bánni, egy kínai nő ugyanis kórházba került, miután másfél kiló nyers fokhagymát fogyasztott el preventív célzattal. 

Sajnos a vodka sem véd

A BBC további közveszélyes hülyeségeket is felsorol: Jordan Sather Youtube-influencer például azt állítja, hogy a klórdioxid a koronavírusra is jó, az már csak hab a tortán, hogy rák ellen is véd. A valóság ezzel szemben az, hogy a csodaszer az autizmus, a rák, az AIDS és az influenza ellen sem véd, viszont heves hányást, kiszáradást, alacsony vérnyomást és veseproblémákat okozhat. 

Miután lerabolták a boltok kézfertőtlenítő-készleteit, egyre több házi praktika terjedt el erre is a vodkától a vécépucoló szerekig, ezek viszont általában nem túl hatékonyak, gyakran pedig még veszélyesek is. Az amerikai járványügyi hivatal, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint felmosáshoz a megszokott szerek is teljesen alkalmasak, kézmosáshoz pedig a legjobb a szappan és a víz. A vodkás kézmosást sem a szakemberek, sem a gyártók nem javasolják, a 40 százalékos alkoholtartalom ugyanis fertőtlenítésre nem elegendő. A Tito's vodkagyártó ezért azt javasolja, hogy a termékeiket a vásárlók inkább belsőleg alkalmazzák – igaz, ez sem jó a koronavírus ellen. 

Még várni kell a vakcinára

További rossz ötletek: a gyakori vízivás ugyan nem tesz nagyon rosszat, hacsak nem viszi valaki tényleg túlzásba, de a fertőzés ellen nem véd – arabul viszont negyedmillió megosztást ért el a virálisan terjedő tipp, aminek semmi értelme sincs. Nem segít az sem, ha kerüljük a jégkrémet – ezt a tippet valaki az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF nevében terjesztette, de a világszervezet közleményben határolódott el az álhírtől. 

Amerikában egy tévés prédikátor, Jim Bakker reklámozott egy 125 dolláros, ezüsttartalmú gyógyszert a koronavírus ellen; őt egyenesen a New York-i főügyész szólította fel arra, hogy ezt sürgősen fejezze be, ellenkező esetben minden, a terméket népszerűsítő bejegyzésért ötezer dolláros bírságra számíthat. Magyarországon is felbukkantak a csodaszerek, a fogyasztóvédelem ezért fokozott ellenőrzést rendelt el, ellenőrzik a fertőtlenítőszerek összetételét és árát. 

A WHO szerint még akár két év is eltelhet egy hatékony vakcina kifejlesztéséig, addig pedig a legjobb, amit a világszervezet javasolni tud, a gyakori kézmosás szappanos vízzel, esetleg a kézfertőtlenítő használata, bár az ajánlások szerint az alapos kézmosás bőven elegendő. 

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!