A koronavírus miatt veszélybe került az újabb holdra szállás

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Felfüggeszti az újabb Hold-missziójához fejlesztett rakéta és űrkapszula munkálatait az amerikai űrügynökség. A NASA az után döntött erről, hogy fontos központjai közelében, Louisiana és Mississippi államokban meredeken nő a koronavírus-fertőzöttek száma. 

Donald Trump elnök adminisztrációja azt a célt tűzte ki, hogy 2024-ben az Egyesült Államok 50 év után először ismét emberes küldetést indít a Holdra. A céldátum már eleve optimistának tűnt, de a mostani felfüggesztés fényében kifejezetten merész. Az Artemis küldetés első fázisában 2021 elején emberes űrkapszula keringett volna a Hold körül, az újabb holdra szállásra pedig 2024-ben került volna sor.

A NASA közölte, nem volt más választása, mint a Space Launch System rakéta és az Orion nevű kapszula körüli munkálatok felfüggesztése. A mississippi Stennis Űrközpontban a személyzet egyetlen tagja fertőződött meg, a louisianai intézményben pedig nem találtak COVID-19-beteget, de mindkét központ környékén annyira megnőtt a fertőzöttek száma, hogy a bezárás tűnt az egyetlen értelmes opciónak.

Tavaly augusztusi kép a Space Launch System teszteléséről a mississippi központbanFotó: HO/AFP

Az értékes berendezéseket biztonságba helyezik, és a központokat bezárják – mondta Jim Bridenstine, a NASA vezetője, hozzátéve, tudatában vannak, hogy az intézkedés hatással lesz a NASA küldetéseire, de most az állomány egészsége és biztonsága az elsődleges.

Fokozatosan álltak le

A távmunkát már két napja elrendelték a NASA összes központjában, nagyjából egy héttel az után, hogy a kaliforniai Ames Kutatóközpontot be kellett zárni az egyik munkatárs koronavírus-fertőzöttsége miatt. A hét elején újabb NASA-alkalmazott lett beteg az alabamai Marshall Űrrepülési Központban, akkor az űrügynökség még nem kötelezte a dolgozókat az otthoni munkára, csak ajánlotta nekik. A kötelező távmunka ideje szerdán jött el, de Bridenstine még akkor is azt írta körlevelében, hogy a küldetésekben részt vevő kollégák még bemehetnek dolgozni.

A NASA-nak a Hold-misszión kívül ugyanis vannak rövidebb távú és igen ambiciózus tervei is, például a 2020-as Mars-küldetés, a Perseverance nevű marsjáró felküldése, de annak sorsa még ismeretlen. A Kennedy Űrközpontban várja a sorsát, egyelőre nincs hír arról, hogy a július-augusztusra tervezett kilövés elmarad. Mivel a Mars-missziókra csak mintegy kétévente nyílik időablak, a késlekedés azt jelentené, hogy leghamarabb 2022-ben indulhat hasonló tudományos vállalkozás.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: