A koronavírus miatt veszélybe került az újabb holdra szállás

2020.03.20. · tudomány

Felfüggeszti az újabb Hold-missziójához fejlesztett rakéta és űrkapszula munkálatait az amerikai űrügynökség. A NASA az után döntött erről, hogy fontos központjai közelében, Louisiana és Mississippi államokban meredeken nő a koronavírus-fertőzöttek száma.

Donald Trump elnök adminisztrációja azt a célt tűzte ki, hogy 2024-ben az Egyesült Államok 50 év után először ismét emberes küldetést indít a Holdra. A céldátum már eleve optimistának tűnt, de a mostani felfüggesztés fényében kifejezetten merész. Az Artemis küldetés első fázisában 2021 elején emberes űrkapszula keringett volna a Hold körül, az újabb holdra szállásra pedig 2024-ben került volna sor.

A NASA közölte, nem volt más választása, mint a Space Launch System rakéta és az Orion nevű kapszula körüli munkálatok felfüggesztése. A mississippi Stennis Űrközpontban a személyzet egyetlen tagja fertőződött meg, a louisianai intézményben pedig nem találtak COVID-19-beteget, de mindkét központ környékén annyira megnőtt a fertőzöttek száma, hogy a bezárás tűnt az egyetlen értelmes opciónak.

photo_camera Tavaly augusztusi kép a Space Launch System teszteléséről a mississippi központban Fotó: HO/AFP

Az értékes berendezéseket biztonságba helyezik, és a központokat bezárják – mondta Jim Bridenstine, a NASA vezetője, hozzátéve, tudatában vannak, hogy az intézkedés hatással lesz a NASA küldetéseire, de most az állomány egészsége és biztonsága az elsődleges.

Fokozatosan álltak le

A távmunkát már két napja elrendelték a NASA összes központjában, nagyjából egy héttel az után, hogy a kaliforniai Ames Kutatóközpontot be kellett zárni az egyik munkatárs koronavírus-fertőzöttsége miatt. A hét elején újabb NASA-alkalmazott lett beteg az alabamai Marshall Űrrepülési Központban, akkor az űrügynökség még nem kötelezte a dolgozókat az otthoni munkára, csak ajánlotta nekik. A kötelező távmunka ideje szerdán jött el, de Bridenstine még akkor is azt írta körlevelében, hogy a küldetésekben részt vevő kollégák még bemehetnek dolgozni.

A NASA-nak a Hold-misszión kívül ugyanis vannak rövidebb távú és igen ambiciózus tervei is, például a 2020-as Mars-küldetés, a Perseverance nevű marsjáró felküldése, de annak sorsa még ismeretlen. A Kennedy Űrközpontban várja a sorsát, egyelőre nincs hír arról, hogy a július-augusztusra tervezett kilövés elmarad. Mivel a Mars-missziókra csak mintegy kétévente nyílik időablak, a késlekedés azt jelentené, hogy leghamarabb 2022-ben indulhat hasonló tudományos vállalkozás.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás