Helyek, ahol még nem jelent meg a koronavírus: Nemzetközi Űrállomás

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A Nemzetközi Űrállomásra induló küldetések jó előre eltervezett menetrendje szerint a következő misszió április 9-én esedékes, és a NASA egyelőre nem jelezte, hogy a járványhelyzetre való tekintettel elhalasztaná a következő három űrhajós (Anatolij Ivanyisin, Ivan Vagner, Christopher Cassidy) útnak indítását. Az amerikai űrügynökség azonban már évtizedekkel ezelőtt bevezetett olyan intézkedéseket, amelyek segítenek megelőzhető, hogy kórokozók juthassanak az űrállomásra.

Az Apollo-14 küldetés 1971-es indulásától kezdve a kilövések előtt minden űrhajósnak két hetet kell eltöltenie egy úgynevezett egészségstabilizációs karanténban – ennek bevezetése előtt gyakoriak voltak az űrrepülést közvetlenül megelőző betegségek. A járvány miatt azonban a NASA természetesen még a karanténba vonulás előtt kivizsgálja, hogy az űrhajósok érintettek-e a koronavírus-fertőzésben.

Mivel a misszió a kazahsztáni Bajkonurból indul, és az ország néhány napja lezárta a határait a külföldiek előtt, a NASA-nak külön kell intézkedni a Kazahsztánba való bejutásról. Egyelőre úgy tűnik, a lehető legkisebb létszámmal engedélyezik majd az űrhajósok és a technikai személyzet bejutását az országba, és már el is kezdték intézni a legbiztonságosabb útvonalak szervezését. Újságírók és tévés stábok ezúttal nem kísérhetik el a csapatot, így a NASA mellett a Roszkoszmosz is online közvetíti majd a kilövést.

Michael Collins, Buzz Aldrin és Neil Armstrong az Apollo-11 küldetésből hazatérve egy karanténbuszon közelítette meg a houstoni űrközpontot, két és fél napot töltöttek el rajtaFotó: AFP

Természetesen az előző küldetésből visszaérkezőkre is kell gondolniuk az űrügynökségeknek: a tervek szerint április közepén hazatérő Oleg Szkripocska, Jessica Meir és Drew Morgan szintén a kazah sivatagban landol majd. Az űrhajósok megtalálásáról és hazaszállításáról általában nagyobb létszámú csapatok gondoskodnak, ezek átszervezéséről még nem hoztak döntést.

A NASA eközben már két űrközpontjából (Ames Kutatóközpont, Marshall Űrrepülési Központ) is jelentett koronavírusos eseteket, így ezeknél a „küldetésekhez elengedhetetlen” személyzeten túl mindenkinek kötelező távmunkát írtak elő, az emberes küldetéseket irányító Johnson Űrközpontban azonban egyelőre alacsonyabb fokozatú riasztás van érvényben, így csak ajánlják a távmunkát.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!