Máris depressziósak a budapesti cégek, sok helyen a szabadság terhére megy az önkaranténozás

Budapesti cégek körében körében végzett internetes felmérés a Budapesti Kereskedelmi Iparkamara BKIK) a napokban. A kérdőívet 1895 budapesti cég részéről töltötték ki, ezek közül 83 százalék mikrovállalkozás, 15 százalék kis- és középvállalkozás, 1 százalék pedig nagyvállalat volt – derült ki a kamara pénteki közleményéből.  

A válaszadó cégek 93 százaléka nagyon kedvezőtlenül látja a jövőt: 65 százalék szerint nagyon kedvezőtlen, 28 százalék inkább kedvezőtlen a prognózis az elkövetkező 6 hónap üzleti kilátásaival kapcsolatban. A cégméret növekedésével párhuzamosan valamelyest nő az optimizmus.  

Sok cégnél kötelezik fizetett vagy fizetés nélküli szabadságra a dolgozókat

A cégek többféleképpen reagáltak a COVID-19-járvány miatt kialakult válsághelyzetre: egyharmaduk home office-t vezetett be, 19 százalékuk fizetés nélküli szabadságra küldte alkalmazottait, 12-12 százalékuk pedig „munkaszerződés szerint kezeli a helyzetet”, illetve fizetett szabadságot rendelt el. Kérdésünkre a BKIK sajtóképviselője a szerződés szerinti eljárást úgy pontosította, hogy ha valamely cég munkaszerződésében rendelkezik ilyen speciális esetről, akkor az abban foglaltakat tartja be, legyen az akár felmondás, akár más intézkedés.

A home office aránya a cégmérettel nő: a kisvállalkozásoknál 51 százalék, a közepes vállalkozásoknál 55 százalék, a nagyvállalatoknál pedig 80 százalék állt át otthoni munkavégzésre.

A rendkívüli állapot váratlanul érte a budapesti vállalatok többségét: csupán egyötödük rendelkezik vészforgatókönyvvel vagy tervvel a koronavírushoz hasonló válsághelyzetekre. A többiek 34 százalékánál a szabályozás már kidolgozás alatt van, 15 százaléka még megfontolja, hogy készít-e ilyen tervet, 29 százalékuk viszont egyáltalán nem foglalkozik vele.

Esnek a megrendelések

A cégek kicsivel több mint fele már most is komoly zavarokat észlel a termelés, ellátási láncok és szolgáltatások terén. A megkérdezettek legnagyobb része, azaz 60 százaléka a megrendelések visszaesését, 40 százalékuk a vendégek, ügyfelek, fogyasztók, kliensek elmaradását tapasztalta. A vállalkozások negyede jelezte a munkakörülmények megváltozását, valamint a személyes egyeztetések elmaradását, 22 százaléka pedig a munkafolyamatok módosulását tette szóvá. A válaszadók 21 százaléka szembesült azzal, hogy a vállalkozás, amelynek beszállítanak, csökkentette vagy várhatóan csökkenteni fogja a rendelésállományt – idézte a közlemény Szányi Gabriellát, a BKIK PR- és Marketing igazgatóját. 

A BKIK felmérésében azt is megkérdezte a vállalkozóktól, hogy milyen segítséget tartanának hasznosnak a jelenlegi állapotban. A cégek 40 százaléka támogatná egy olyan alap létrejöttét, amely válsághelyzetek esetén az átmeneti likviditási zavarok kezelésére alacsony kamatozású hitelt, garanciát nyújtana a vállalkozások számára a létszámtartás vállalása mellett. Ez a válasz jellemzően a mikro- és kisvállalatokra volt jellemző.

A kamara folytatja a gazdasági környezet rendszeres felmérését, amíg a rendkívüli helyzet tart.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: