A szaglás elvesztése lehet a koronavírus-fertőzés egyik első tünete

2020.03.23. · tudomány

A brit fül-orr-gégészeket összefogó ENT UK pénteken arra hívta fel az egészségügyi dolgozók figyelmét, hogy kiemelten gondoskodjanak a megfelelő védőfelszerelés használatáról olyan esetekben, amikor szaglásukat vesztett pácienseket kezelnek, mivel több nemzetközi (kínai, iráni, olasz) jelentés szerint a szagló- és ízlelőképesség romlása a koronavírus-fertőzés egyik korai jele lehet, amely már a jól ismert tünetek (láz, száraz köhögés) előtt jelentkezhet a betegeknél.

A szakorvosok javaslata szerint nem tanácsos elvégezni a nem létfontosságú endoszkópos orrvizsgálatokat, mivel a vírus az orrban és a torokban telepszik meg, és az ilyen vizsgálat során előidézett köhögés vagy tüsszentés jó eséllyel teheti ki fertőzésveszélynek az orvosokat.

Az orvosok egyúttal azt kérik az ilyen tüneteket észlelő felnőttektől, hogy hét napra zárják el magukat mások elől, ezzel elkerülve a COVID-19 betegség továbbadását. „Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ez a fertőzés jele, ezért mindenki izolálja magát, aki a szaglása elvesztését tapasztalja. Ez hozzájárulhat a járvány lassításához, és életeket menthet” – mondta Claire Hopkins, a brit rhinológusok (orrgyógyászok) társaságának elnöke.

Koreától Németországig tömegek jelezték a tünetet

Hopkins szerint erről a jelenségről egyelőre nem állnak rendelkezésre adatokkal alátámasztott tanulmányok, de a vuhani tapasztalok azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány gócpontjában kifejezetten magas a fül-orr-gégészek, valamint a szemorvosok halálozási aránya, és már Nagy-Britanniában is kritikus állapotban van két fertőzött fül-orr-gégész. A britek emellett egy dél-koreai jelentésre hivatkoznak, amely szerint egy 2000 fertőzöttből álló csoport 30 százaléka számolt be arról, hogy elsőként a szaglásvesztés jelentkezett nála tünetként.

Vasárnap már az amerikai fül-orr-gégészek társasága is arról adott ki tájékoztatást, hogy mivel egyre többen számolnak be hasonló esetekről, már a szagló- és ízlelőképesség teljes vagy részleges elvesztését is a COVID-19 tünetei közé sorolják. Az amerikai orvosok szerint ezeket több olyan pozitívan tesztelt betegnél is tapasztalták, akinél más tünetek nem jelentkeztek, ezért az ilyen esetekben is javasolják a koronavírus-vizsgálatok elvégzését, amennyiben valószínűsíthető, hogy nem allergia vagy arcüreggyulladás okozza a szaglás- és ízlelésvesztést.

„Szinte mindenkinek ez a tapasztalata, aki kórházba került. Ha megkérdezel egy beteget a feleségéről vagy férjéről, azt mondják, hogy nem éreznek szagokat és ízeket, de egyébként jól vannak. Ez persze azt jelenti, hogy valószínűleg fertőzöttek, és enyhe formában terjesztik a vírust” – mondta a New York Timesnak Marco Metra, az olaszországi Brescia kórházának (ahol az 1200 fekvőbeteg közül 700-an koronavírusosak) kardiológus főorvosa.

Németországban is hasonló tapasztalatokról számoltak be az elmúlt napokban. Hendrik Streeck, a Bonni Egyetem virológusa házról házra járt koronavírusos lakosokkal beszélgetni, és állítása szerint a több mint száz enyhén fertőzött alany legalább kétharmada jelezte, hogy napokig nem érzett szagokat és ízeket. A müncheni Lajos–Miksa Egyetem orvosprofesszora, Clemens Wendtner szerint a fertőzöttek szagló- és ízlelőképessége néhány nap vagy hét után visszatért, de addig az orrcseppek és orrsprék sem segítettek a tüneten.

A jelenségről a Utah Jazz kosárlabdacsapat koronavírus-fertőzött játékosa, a francia Rudy Gobert is beszámolt, aki vasárnap arról írt a Twitteren, hogy négy napja nem érez szagokat. Az amerikai kosárlabda-bajnokságot, az NBA-t azután szakították félbe, hogy Gobert tesztje pozitív lett.

link Forrás

„Az ilyen csendes vírushordozóknál előfordulhat, hogy a jelenleg érvényes vizsgálati procedúrák során nem mutatják ki a fertőzést, ami megmagyarázhatja a betegség gyors terjedését a világ számos országában” – mondta az ausztráliai Flinders Egyetem fül-orr-gégésze, Simon Carney.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás