Ötszáz étterem kéri a kormánytól, hogy csökkentsék végre az ételkiszállítás áfáját

2020.04.02. · gazdaság

A kiszállított ételeket terhelő áfa csökkentését kéri a kormánytól 500 magyar vendéglős, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete és a Wolt egy Varga Mihály pénzügyminiszternek küldött levélben. Ezt a szolgáltatást ugyanis változatlanul 27 százalékos áfa terheli, míg a helyben fogyasztott ételek után csak 5 százalékot kell fizetni.

A Wolt ételkiszállító cég által kiadott közlemény kiemeli, hogy a helyben fogyasztás a koronavírus miatti korlátozások következtében gyakorlatilag megszűnt, így az éttermek számára a kiszállítás jelenti az egyetlen megélhetési forrást, miközben a cégek állandó költségei ugyanolyan magasak maradtak, mint korábban voltak. 

A bérleti díj és az alkalmazottak munkabére miatt több ezer vállalkozás kerülhet csődközelbe, miközben a vendégforgalom jelentősen csökkent, és a koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzet elmúlta után sem várható ugrásszerű emelkedés e tekintetben. A vendéglátósok szerint az ételkiszállítás ráadásul az egészség megőrzéséhez és a lakosság kedélyállapotának javításához is nélkülözhetetlen, így nem tartják indokoltnak a jelenlegi 27 százalékos áfát. 

Az érintésmentes rendelés lehetősége mindemellett nagyban hozzájárul a társadalmi izoláció fenntartásához, így járvány idején különösen fontos lehet. A közlemény kiemeli, hogy csak a levelet aláíró cégeknél 2500 munkavállaló megélhetéséről van szó, az ő munkájuk érdekében és a vendéglők rövid és hosszú távú fennmaradásához kérik a kormány segítségét.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás