Erdőtűz volt Csernobilnál, magas radioaktív sugárzást mértek

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

Közel 100 hektárnyi erdő égett le Ukrajnában április 5-én vasárnapra virradóra 19 kilométerre Csernobiltól. 

A brit Guardian az AP hírügynökség alapján arról számolt be, hogy a tűz elfojtása után, vasárnap a normálisnál 16-szor magasabb radioaktív sugárzást mértek a helyszínre érő ökológusok. Az ukrán környezetvédelmi hatóság a sugárzás forrásaként az elszenesedett növényi maradványokat nevezte meg.

Az alábbi fénykép tanúsága szerint  a Geiger-Müller számláló 0,34 mikrosievert/óra értéket mért. Ez állítólag még határértéken belül van, vagyis a sugárzás közvetlenül nem károsítja az emberi egészséget.  

Sugárzásmérő a csernobili erdőtűzben április 5-énFotó: YAROSLAV EMELIANENKO/AFP

A szombaton fellángolt erdőtüzet közel 100 tűzoltó fékezte meg helikopteres, illetve repülőgépes segítséggel. 

A tűz azon a területen tombolt, amelyet az 1986 áprilisában bekövetkezett nukleáris baleset után ürítettek ki a hatóságok, és amely azóta is lakatlan. A 2016-ban betonszarkofággal izolált reaktor 30 kilométeres környezete ugyanakkor turistalátványosságként látogatható volt a legutóbbi időkig.

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Korábbi kapcsolódó  cikkeink: