Erdőtűz volt Csernobilnál, magas radioaktív sugárzást mértek

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Közel 100 hektárnyi erdő égett le Ukrajnában április 5-én vasárnapra virradóra 19 kilométerre Csernobiltól. 

A brit Guardian az AP hírügynökség alapján arról számolt be, hogy a tűz elfojtása után, vasárnap a normálisnál 16-szor magasabb radioaktív sugárzást mértek a helyszínre érő ökológusok. Az ukrán környezetvédelmi hatóság a sugárzás forrásaként az elszenesedett növényi maradványokat nevezte meg.

Az alábbi fénykép tanúsága szerint  a Geiger-Müller számláló 0,34 mikrosievert/óra értéket mért. Ez állítólag még határértéken belül van, vagyis a sugárzás közvetlenül nem károsítja az emberi egészséget.  

Sugárzásmérő a csernobili erdőtűzben április 5-énFotó: YAROSLAV EMELIANENKO/AFP

A szombaton fellángolt erdőtüzet közel 100 tűzoltó fékezte meg helikopteres, illetve repülőgépes segítséggel. 

A tűz azon a területen tombolt, amelyet az 1986 áprilisában bekövetkezett nukleáris baleset után ürítettek ki a hatóságok, és amely azóta is lakatlan. A 2016-ban betonszarkofággal izolált reaktor 30 kilométeres környezete ugyanakkor turistalátványosságként látogatható volt a legutóbbi időkig.

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Korábbi kapcsolódó  cikkeink: