A hosszú iskolabezárás és a karantén 12 ezer amerikai életét mentheti meg

2020.04.07. · gazdaság

Ahogy egyre több adat folyik be az Egyesült Államokban a COVID-19 fertőzésben szenvedőkről, úgy javulnak a modellek előrejelzései a betegség Amerikában várható lefolyásáról. Egy új modell szerint a SARS-CoV-2 vírus Amerikában kevesebb embert juttat kórházba és kevesebbet is öl majd meg, mint ahogy eddig hitték – írta a CNN. A hétfői előrejelzések szerint a vírus 81 766 amerikai életet követel majd a következő négy hónapban, és 141 ezren kerülhetnek kórházba. Múlt csütörtökön ennél még 12 ezerrel több halálesettel és 260 ezer kórházi ellátással számoltak.

A modellt a Washingtoni Orvosi Egyetem egészségmetriai intézetének vezetője, Christopher Murray készítette, aki hangsúlyozta, hogy az adatok beáramlásától már a járvány kitörésének a pillanatában az előrejelzések javulását várták. Elképzelhető azonban, hogy az új számítások eredményei azért javítottak nagy mértékben az eddigi elképzeléseken, mert a modell nem veszi figyelembe azokat a kormányzati terveket, amelyek  április 30. után jelentősen csökkentenének a fizikai távolságtartásra vonatkozó, jelenleg hatályos szigoron. 

A halálozási mutatókban az eddiginél lényegesen megnyugtatóbb eredményeket produkáló számításokat ugyanis arra alapozták, hogy az iskolákat nem nyitják már meg az idei tanévben, és a munkahelyeken széles körben alkalmazott otthoni munkavégzés is egészen augusztus végéig tart majd.

Változtak az előrejelzések a kórházi kezelések hosszára vonatkozóan is: miközben csütörtökön még azt jósolták, hogy az intenzív ellátásra szorulók legfeljebb 8 napot töltenek majd kórházban, az új modell szerint reálisabbnak tűnik, hogy közel három hétig szorulnak majd kezelésre. Javultak viszont az előrejelzések azokra vonatkozóan, akiknek csak kórházi, de nem intenzív terápiás kezelésre lehet szükségük. Míg nekik több mint kéthetes kórházi ellátást valószínűsítettek, az új előrejelzések szerint ők alig több mint egy hét alatt túl lehetnek a nehezén. 

Az Egyesült Államokban január 20-án jelent meg először a vírus, amit hosszú hetekig nem vettek elég komolyan, majd ahogy egyre súlyosbodott az amerikai járványügyi helyzet, Jerome Adams tiszti főorvos a várható következményeket mostanra már Pearl Harbor pusztításához hasonlította. Április 7-én az Egyesült Államokban regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma közel 380 ezer, a halálesetek száma kevéssel 11 ezer alatt volt. Az optimista modellt készítő Christopher Murray maga is hangsúlyozza, a társadalmi kapcsolatok csökkentésének kulcsszerepe van a járvány kordában tartásában: ha a szigor túl korán enyhül, „több lesz a halott, a járványgörbe csúcsa kitolódik, a kórházak leterheltsége jelentősen nagyobb lesz és tovább nőnek a gazdasági terhek.”

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás