Nagyhét 2020: autós feloldozás, szentmise live

2020.04.10. · koronavírus

A járványhelyzet miatt bevezetett korlátozásoknak más tömegrendezvény-helyszínek mellett a keresztény templomok, imaházak is áldozatul estek, ezért az egyházak kreatív módszerekkel igyekeznek tartani a kapcsolatot a közösségeikkel a nagyhéten.

A miséket például csak online közvetítésen keresztül tarthatják meg a papok, és ezzel az eszközzel bátran élnek, bármelyik népszerű platformról legyen szó.

A francia katolikus pap, George Nicoli például a nagycsütörtöki misét streamelte a Facebookon, miközben a bastiai Notre Dame de Lourdes templomban az egyházközösség tagjainak fényképeire tekintett a francia lezárások 24. napján

photo_camera Fotó: PASCAL POCHARD-CASABIANCA/AFP

A kolumbiai Mauricio Cuellar a bogotái Szent Cecília-templomból ugyancsak Facebookon közvetítette élőben a nagycsütörtöki szentmisét.

photo_camera Fotó: RAUL ARBOLEDA/AFP

De nem kell ilyen messzire menni, Felföldi László plébános a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban már március 22-én a Facebook népének hirdette az igét.

photo_camera Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Igaz, a kulisszák mögötti lesifotókról kiderül, hogy a másfél méteres távolságtartást nem tartották be.

photo_camera Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Hogy ne csak a Facebookról legyen szó: Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a budavári evangélikus templomban már jó előre megtartotta a húsvétvasárnapi istentiszteletet, amit szerdán rögzítettek, és majd húsvétvasárnap lesz látható a Budavári Evangélikus Templom és Gyülekezet Youtube-csatornáján.

photo_camera Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Mexikóban a gyóntatásról sem mondtak le, ez az acapulcói plébános például maszkban, tisztes távolságból hallgatja egy nő bűneit.

photo_camera Fotó: FRANCISCO ROBLES/AFP

És mint tudjuk, fő a rugalmasság, ezért aki nem érzi magát biztonságban a szabad levegőn, az az autójában ülve is megbocsátást nyerhet vétkeiért.

photo_camera Fotó: FRANCISCO ROBLES/AFP

Az ecuadori Guayaquil segédpüspöke helikopteren szállt a város fölé, hogy onnan szórjon áldást a lakosokra a nagyhéten.

photo_camera Fotó: ENRIQUE ORTIZ/AFP

Erről videót is készített az AFP a járvány által különösen sújtott ecuadori városban.

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás