A javuló járványgörbék láttán több ország is megkezdte a csendes újranyitást

2020.04.20. · gazdaság

„Tegnap tüntettek ellenem, de ezzel semmi baj nincs a világon. Úgy fogunk eljárni, ahogy helyesnek gondoljuk, ahogy helyesnek gondolom. Ez pedig azt jelenti, hogy meg kell próbálni újraindítani ezt a gazdaságot, de ezt csak nagyon, nagyon óvatosan szabad megtenni, hogy ne haljon bele sok ember” – mondta Ohio állam republikánus kormányzója, Mike DeWine az NBC egyik műsorában, rávilágítva arra a dilemmára, amellyel nemcsak az amerikai államok vezetői, hanem világszerte számos kormány máris szembetalálta magát: miközben szakértők még óvnak a járvány miatt elrendelt korlátozások feloldásától, a gazdaság lassulása okozta kárt is meg kell próbálni minimalizálni.

Vasárnap az Egyesült Államokban több állam kormányzója arra panaszkodott különböző tévéműsorokban, hogy miközben Donald Trump elnök nyilatkozataiban az újranyitást támogatja, és Arizonában, Coloradóban, Montanában, Ohióban és Washington államban tüntetések is kezdődtek a korlátozások feloldásáért, államukban még mindig nem áll rendelkezésre elegendő teszt, hogy felelősen megpróbálhassák beindítani a gazdaságot.

A világon ma előforduló több mint 2,4 millió koronavírus-fertőzéses eset körülbelül kétharmada a fejlett nyugati gazdaságokban fordult elő. A döntéshozóknak mindenhol azt kell mérlegelniük, hogyan olvassák a statisztikákat, amelyek meglehetősen vegyes és bizonytalan képet adnak az aktuális járványhelyzetről.

Bár a Wall Street Journal és az NBC News által rendelt felmérés szerint tízből hat megkérdezett amerikai aggódik, hogy a korlátozásokat túl hamar oldják fel, Vermontban és Minnesotában már lazítottak egy keveset a lezárásokon, Texas kormányzója pedig a jövő hétre helyezett kilátásba könnyítéseket. Floridában a múlt héten újranyitottak a tengerpartok Jacksonville térségében, és máris tömegek éltek a szabadtéri pihenés lehetőségével:

link Forrás

A helyzet Európában

Miután számos nyugati országban azt jelzik a görbék, hogy a járvány mostani hulláma már túljutott a csúcson, Európában is több helyen a korlátozások részleges feloldásáról döntöttek:

  • Németországban néhány üzlet – kisbolt, könyvesbol, autószerelő, biciklibolt – újranyithat, kivéve Bajorországot, ahol inkább még kivárnak. Az iskolák nagy része zárva marad, de az idén érettségizők újrakezdhették a szervezett tanulást az iskolákban, és az egyetemeken is engedélyezik a vizsgaszervezést.
  • Norvégiában az óvodásokat újra fogadják az óvodák.
  • Lengyelországban mostantól szabad legálisan parkokat látogatni és kirándulni.
  • Dániában múlt szerdán visszaengedték a 11 év alatti gyerekeket a közoktatásba, most a fodrászokhoz, a fogorvosokhoz és a tetoválókhoz hasonló szolgáltatók is újra fogadhatnak vendégeket.
  • A szigorú korlátozásokat már március 12-én bevezető Csehországban a múlt héten felvázolt ötlépcsős terv részeként hétfőtől újranyithatnak a termelői piacok, az autókereskedések és néhány kisebb üzlet. A terv szerint a fokozatos újranyitás utolsó hullámában, június 8-án elvileg a szállodák, éttermek, kocsmák és kávézók is újra fogadhatnak vendégeket. Bármelyik intézkedés azonnal visszavonható, ha az esetszám újra nőni kezd.

Spanyolországban, ahol vasárnap 410 új COVID-19 miatti haláleset történt – az elmúlt csaknem egy hónapban ez a legalacsonyabb szám –, csak annyi enyhítésre van kilátás, hogy a gyerekek több hét szobafogság után ismét levegőzhessenek a szabadban, erre is leghamarabb egy hét múlva nyílik lehetőség. Franciaországban Edouard Philippe miniszterelnök arról beszélt, hogy a krízisnek még nincs vége, hiszen országában az új koronavírus miatt bekövetkezett halálesetek száma már húszezer közelében jár. Az országban enyhítés helyett kötelezővé teszik a maszkviselést a tömegközlekedési járműveken, amihez a kormány a lakosság számára elérhető maszkkészleteket is biztosítja.

photo_camera Végzős diákok gyülekeznek maszkban egy drezdai iskolában. Fotó: ROBERT MICHAEL/dpa Picture-Alliance via AFP

Szlovéniában is még csak gondolkodnak az újranyitáson, ennek érdekében szerológiai teszteket készülnek elvégezni egy háromezer fős reprezentatív mintán, hogy lássák, mennyire harapódzott el a vírus az országban. Hasonló, csak még nagyobb szabású tesztrohamra készülnek Csehországban, ugyancsak annak érdekében, hogy megalapozott következtetéseket vonhassanak le a lakosság átfertőzöttségéről. 

Újranyitás a Föld körül

Oldották a korlátozásokat Izraelben is (ahol egymástól két méter távolságot tartó demonstrálók rendeztek vasárnap látványos járványtüntetést a kormány hatalomkoncentráló intézkedései ellen). Engedélyezték a szabadtéri vallási rendezvényeket, ha azokon kevesebb mint 20 fő vesz részt, az esküvőkön és a körülmetélési ünnepségeken azonban legfeljebb tíz ember gyűlhet össze. Ugyancsak mostantól vált lehetségessé, hogy legfeljebb 500 méterre eltávolodjon az otthonától, aki imádkozni vagy sportolni szeretne. Ugyanakkor akit egynél több alkalommal maszk nélkül találnak az utcán, megbüntetik.

photo_camera Tel-Aviv-i tüntetés vasárnap este. Fotó: JACK GUEZ/AFP

Chilében egyedülálló módszerrel immunitási kártyákkal látják el azokat, akik bizonyítottan túl vannak a SARS-CoV-2-fertőzésen, így ők legálisan térhetnek vissza a munkába és a normálishoz hasonlító élethez. Az ötlet kritikusai szerint az igazolást antitesttesztek eredményeire alapozzák, és még nincs olyan megnyugtató bizonyíték, amely alapján kizárható, hogy a fertőzésen már átesettek tovább fertőzzenek, illetve újra megbetegedjenek. A másik gond, hogy a hivatalos immunitáskártyák mellett a fekete piaci hamisított verziók felfutása is várható.

Ausztráliában három hét után újranyitott három tengerpart, de a legtöbb, köztük a világhírű Bondi Beach is, továbbra is zárva tart. A megnyitott partszakaszon engedélyezett a testmozgás, ha betartják a távolságtartás szabályait.

photo_camera Hétfői fürdőzés a Sidney-közeli Coogee tengerpartján Fotó: SAEED KHAN/AFP

Új-Zélandon Jacinda Adern miniszterelnök szerint sikerült megállítani „a pusztító hullámot”; és a szigetország járványvédekezése valóban hatékonynak tűnik, hiszen a hivatalos adatok szerint összesen 1440 fertőzés és 12 haláleset történt a február 28-i első eset óta. Ezért az országban négyes szintűről hármas szintűre csökkentik a járványvédekezést, ami azt jelenti, hogy az iskolák korlátozott kapacitással újranyithatnak, akárcsak a boltok és cégek, de tilos a fizikai érintkezés az ügyfelekkel és vásárlókkal. Mostantól a gyülekezést is engedélyezik legfeljebb tíz főig, de csak akkor, ha temetésről, esküvőről, vagy tangihangáról, azaz maori temetési szertartásról van szó. A határzárat azonban továbbra is fenntartják Új-Zélandon.

Ghánában Nana Akufo-Addo elnök feloldott néhány intézkedést, amellyel az emberek szabad mozgását korlátozták az ország egyes részein. A határzárak azonban fennmaradnak, gyülekezni pedig továbbra sem szabad, ahogy az iskolákat sem nyitják meg újra. Az elnök úgy értékeli, hogy most már jobban megismerték a vírust, sikeresen lassították a terjedését, kiterjesztették a tesztprogramot, és megnövelték az elkülönítő és kezelési központok kapacitását – ezért lehet könnyíteni a lezárásokon.

photo_camera A nagy fal és az első bátor turisták április 18-án. Fotó: WANG ZHAO/AFP

Kínában 73 fontos turisztikai célpont nyitott újra, köztük a nagy fal. India ugyancsak oldott néhány korlátozást az országnak azon részein, ahol kevesebb fertőzés történt: a mezőgazdasági cégek, a közmunkaprogramok, a bankok, a szállítmányozás indulhat újra ezeken a helyeken.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás