Csehország részletes tervet készített a nyitásra, június 8-ig szinte minden újraindulna

2020.04.20. · gazdaság

Csehország Európában az elsők között, március 12-én hirdetett országos veszélyhelyzetet a koronavírus-járvány miatt, és az ország vezető politikusai szerint a korlátozásoknak köszönhetően eljutottak arra a pontra, ahol el lehet kezdeni a gazdaság és a társadalmi élet újraindítását. Ezt öt lépcsőben valósítanák meg, és az első lépés a mai napra, április 20-ra esik.

„Ezt a forgatókönyvet arra az esetre készítettük, ha a koronavírus terjedését sikerül megfelelő mértékben lassítanunk, ahogy az eddig is történt” – mondta Karel Havlicek miniszterelnök-helyettes egy múlt heti sajtótájékoztatón. Roman Prymula helyettes egészségügyi miniszter azt is elmondta, hogy a vírus reprodukciós rátája 1 alá csökkent, vagyis átlagosan egy ember már kevesebb mint egy további személyt képes megfertőzni.

A 10,65 millió lakosú Csehországban eddig 6787 fertőzöttet regisztráltak, 188 haláleset mellett, és bár március végén több napon keresztül 300 fölötti napi esetszámot jelentettek, áprilisban lassult az ütem, és április 9-e óta minden nap 200 alatt maradt az új fertőzöttek száma. A cseh jelentések alapján az egészségügyi ellátórendszert sem terhelte túl a járvány, 84-en vannak súlyos állapotban a kórházak intenzív osztályain.

Április 20-án újra kinyitottak a prágai termelői piacok, kötelező maszkviselés és 2 méteres távolságtartás mellett
photo_camera Április 20-án újra kinyitottak a prágai termelői piacok, kötelező maszkviselés és 2 méteres távolságtartás mellett Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Az ötlépcsős terv tehát a következő.

  • Ápilis 20-tól újra kinyithatnak a termelői piacok, az autószervizek, a bemutatótermek, a profi sportolók edzőtermei, valamint tarthatnak tíz főnél kisebb létszámú esküvőket.
  • Április 27-től nyithatnak a 200 négyzetméteresnél kisebb alapterületű üzletek.
  • Május 11-től már a legfeljebb 1000 négyzetméteres üzletek is kinyithatnak, az autósiskolák és az edzőtermek mellett, bár az utóbbiakban az öltözők és zuhanyzók használata tilos marad.
  • Május 25-től nyithatnak az éttermek, kávézók, bárok, sörözők kerthelyiségei; az állatkertek szabadtéri területei és a galériák.
  • Június 8-tól pedig a tervek szerint a társasági élet belső helyszínei is újra kinyithatnak, így az éttermek, kávézók, bárok, sörözők, szállodák, mozik, színházak és bevásárlóközpontok is, valamint újra lehet taxizni és 50 főnél nem nagyobb rendezvényeket tartani.

Az iskolák újranyitását egyelőre csak a létfontosságú vizsgák és a beiratkozások idejére tervezik, a teljes értékű iskolai élet a szeptemberi tanévkezdés előtt biztosan nem indul újra. Az arcmaszkok használata továbbra is kötelező marad, a nyári fesztiválokat pedig nagy valószínűséggel nem fogják megtartani, ahogy más nagyobb csoportok részvételével zajló rendezvényeket sem.

A határzárakról elmondták, hogy továbbra is csak üzleti, orvosi vagy családi okokból engedélyezik a külföldi utazást, visszaérkezés után kötelező 14 napos karanténba vonulás mellett. A korlátozások becslések szerint eddig 50 milliárd koronás (körülbelül 650 milliárd forintos) kárt okoztak a cseh gazdaságnak a szolgáltatási szektorban, legfőképp a külföldi turisták kiesése miatt.

photo_camera Fagyira váró maszkos tömeg Prágában, április 16-án Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

A határok lezárásáról vasárnap este Milos Zeman cseh államfő is beszélt egy rádióműsorban: „tartósan az a véleményem, hogy a határokat egy évre, de nem kettőre, zárva kellene tartani. Erre azért van szükség, hogy a kiutazások ne okozzanak újabb járványhullámot, ami megtörténhet, főleg ha olyan országba utaznánk, ahol a járvány még nem ért véget.”

Zeman ezzel arra reflektált, hogy korábban Roman Prymula, akit az egyik legjobb járványügyi szakembernek tartanak Csehországban, többször elmondta, hogy biztonsági okokból „a határokat legalább egy évre, de inkább kettőre, le kellene zárni”.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás