A Lysol gyártója könyörög, hogy Donald Trump felvetése ellenére senki ne injekciózza be magát fertőtlenítőszerrel

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A koronavírus-járvány által legjobban sújtott ország, az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump egy csütörtöki sajtótájékoztatón újabb alternatív javaslatokkal állt elő a COVID-19 kezelésére, a napfény testbe vitele mellett például azt is felvetette, hogy ha már ilyen hatékonynak bizonyulnak a vírus ellen a fertőtlenítőszerek, érdemes lenne valahogy azt is bejuttatni a betegek szervezetébe, például injekció útján.

„Látom, hogy a fertőtlenítő egy percen belül kiüti. Egy percen belül. Lehet arra mód, hogy valami ilyet csináljunk mondjuk injekcióval, kvázi kitakarítva? Mert ez a tüdőbe jutva komoly pusztítást végez, szóval érdekes volna csekkolni” – fordította le az elnök csapongó gondolatmenetét a 444.

Az ötlet természetesen a józan ész mellett minden egészségügyi szempontnak is ellentmond, a sajtótájékoztatót követően még a belbiztonsági minisztérium tudományos és technológiai részlegének vezetője, William Bryan is cáfolni kényszerült, hogy fontolóra vennék a betegek beinjekciózását ilyen vegyszerekkel, Vin Gupta pulmonológus pedig az NBC-nek jelezte, hogy ez a módszer felér egy öngyilkossággal.

William Bryan és Donald Trump az április 23-i sajtótájékoztatónFotó: Drew Angerer/AFP

Most az egyik legnagyobb tisztítószergyártó cég, a népszerű Lysol és Dettol fertőtlenítőszerek készítője, a Reckitt Benckiser adott ki közleményt, amelyben felhívják a figyelmet az elnök javaslatának veszélyére.

„Az egészségügyi és higiénés termékek piacán vezető vállalatként kötelességünknek érezzük hangsúlyozni, hogy semmilyen körülmények között nem szabad az emberi testbe vinni a fertőtlenítőszereinket (injekcióval, lenyeléssel vagy bármilyen más úton). Mint minden terméket, a fertőtlenítő- és tisztítószereinket is kizárólag az eredeti rendeletetése szerint, és a használati útmutató alapján szabad használni. Kérjük, olvassák el a címkét és a biztonságra vonatkozó információkat”

– áll a közleményben, amelynek végén jó érzékkel a koronavírussal kapcsolatos álhíreket, valótlan információkat eloszlató Covid-19facts.com oldalra irányítanak.

A cég szerint a „közelmúltbeli találgatások és a közösségi médiás aktivitás” miatt kényszerültek ilyen közleményt kiadni, mert ahogy a BBC is írja, Donald Trump sajtótájékoztatója óta legalább 125 ezerszer említették meg a Twitteren a Lysol nevét.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: