A tesztelés és az egészségügy azonnali megerősítésének fontosságára hívja fel a kormány figyelmét az MTA

2020.04.27. · tudomány

Nemcsak a potenciális fertőzöttek vírustesztelése, hanem a társadalomban már védettséget szerzett, a fertőzésen észrevétlenül, tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel átesettek azonosítására alkalmas szerológiai tesztelés is kiemelkedő fontosságú lenne a megfelelő járványügyi intézkedések meghozatalához – hívta fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ figyelmét ajánlásként megfogalmazott levelében a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

A legfőbb hazai tudományos testület ajánlását Falus András immunológus, Makara Gábor neuroendokrinológus, Oberfrank Ferenc, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet ügyvezető igazgatója, Sarkadi Balázs biokémikus, Váradi András biokémikus és Vokó Zoltán matematikai epidemiológus jegyzi és az MTA Orvosi Tudományok Osztályának 30 tagú szervezete hagyta jóvá. Az akadémikusok által fogalmazott tudományos irányelveket az MTA honlapján nyílt levél formájában is közzétették. 

Az ajánlás legfontosabb pontjai:

  • A Covid-19-járványról tudományos megalapozottságú, rendszeresen végzett, validált és akkreditált tesztekkel történő mérési adatokra van szükség.
  • A Covid-19 betegségre fogékonyak és az azzal szemben immunis egyének csoportjainak azonosítására és nyilvántartására rövid és hosszú távon is célzott járványügyi intézkedéseket kell tenni.
  • A tapasztalatok alapján sürgősen létre kell hozni a népegészségügy jelentősen megerősített intézményes és oktatási alapjait, javítani kell mind a lakosság tájékoztatását célzó, mind a szakmai és szakmaközi kommunikációt.
  • A Covid-19 elleni védőoltás(ok) elérhetővé válásakor fel kell készülni az egyéni védettségi szintek szerinti csoportosítás alkalmazására.
  • Az esetleg tartóssá váló Covid-19- vagy további, az ismeretlenségből előbukkanó járványok veszélyeit csökkentendő, meg kell erősíteni a tudományos kutatást az érintett területeken.
  • A jövőt illetően foglalkozni kell a különféle krónikus betegségben szenvedők közvetett érintettségével, az elmaradt szűrések, vizsgálatok, kezelések miatt várható igen komoly problémákkal. Előreláthatólag még hosszabb várólistákkal, megkésett diagnózisokkal kell majd szembesülnie az amúgy is leterhelt és alulfinanszírozott egészségügynek.

A kormányzati szóvivők által a járványügyi korlátozások május 3-tól beígért enyhítése elé időzített tudományos ajánlás szerint 

„Egy gyors és kiterjedt tesztelés eredményei alapján csoportokat lehetne felállítani a népességen belül, megfelelő adatvédelemmel ellátott nyilvántartási rendszerben. Ezen alapulhatnának aztán azok a szelektív intézkedések, amelyek a fogékony csoport tagjait a mostaninál is jobban védik, a védett csoport tagjait pedig jogosultságokkal (és esetleg hatósági igazolással) ruházza fel, a munkába való visszatérés céljából. Elemzések alapján a szelektív járványügyi intézkedések költséghatékonyabbak a „húzd meg, ereszd meg” típusú intézkedéseknél. Az ajánlás szerint a csoportok elkülöníthetőségét egészen addig biztosítani kellene, amíg védőoltás vagy hatékony gyógyszeres megelőzés nem lesz hozzáférhető.”

A tudományos testület által megfogalmazott ajánlás kitér arra is, hogy a mostani járvány lecsengésével a SARS-CoV-2 vírus eltűnésére nem lehet számítani, a kórokozó minden valószínűség szerint több hullámban újra meg újra fel fog bukkanni. Figyelmeztetnek továbbá arra, hogy további, ma még ismeretlen kórokozók által terjesztett betegségek megjelenésére is számítani kell, ezért elengedhetetlen a hosszú távú védekezési módszertan kidolgozása és alkalmazása, amiben különösen fontos a vírustesztek és szerológiai tesztek szerepe. 

Az MTA ajánlása a hosszabb távú járványügyi intézkedések elengedhetetlen feltétele a társadalomban az alábbi csoportok azonosítása:

  1. fertőzöttek és fertőzők (terjeszthetik a betegséget);
  2. fogékonyak, még kimaradtak a megbetegedésből;
  3. védettek, már átestek klinikailag és laboratóriumilag igazolt Covid-19-en;
  4. védettek, klinikai megbetegedés tünetei nélkül immunizálódtak, és ezt mindkét típusú validált teszt igazolja.

A hatósági intézkedéseket csoportokra és a járvány lefutásának egyes szakaszaira bontva tartják érdemesnek bevezetni. A lakosságszerte elvégzett vírustesztelést nem javasolják ugyan, de a kiemelten veszélyeztetett csoportok, például az egészségügyi dolgozók, az idősek és a krónikus betegek rendszeres tesztelését tartják szükségesnek, függetlenül attól, hogy mutatnak-e tüneteket vagy sem. Az akadémikusok a hosszú távú járványkezelés megoldásaként a szelektív engedélyek és korlátozások rendszerének kidolgozását látják szükségesnek. 

Az MTA ajánlásának teljes szövege itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás