Holdkrátert alakítana rádiótávcsővé a NASA által díjazott űrprogram

2020.05.09. · tudomány

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA áprilisban díjazta a legújabb innovatív terveket. Ezek egyike az 1 kilométer átmérőjű parabolaantenna, a Hold túloldalán kialakítandó Holdkráter Rádióteleszkóp (Lunar Crater Radio Telescope, LCRT), amelyről a Csillagászat.hu közölt összefoglalót

A 10–50 méteres hullámhosszakon, vagyis a 6-30 megahertz frekvenciatartományban működő rádiótávcsővel a csillagászok az eddig hozzáférhetetlen korai világegyetembe nyerhetnének bepillantást.

A NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) robotikai mérnök munkatársa, Saptarshi Bandyopadhyay és csapata által tervezett – a további részletesebb tervek kidolgozására most 125 ezer dollárral támogatott – eszköz olyan hullámhosszakon működne, amelyek a Földről az ionoszféra vagy egyéb rádiózajok miatt nem elérhetők. 

Az LCRT a Naprendszer legnagyobb kitöltött apertúrájú rádiótávcsöve – lenne, ha megépülne. A tervek szerint holdjáró robotok feszítenének ki az 1 kilométer átmérőjű dróthálót egy legfeljebb 5 kilométer átmérőjű holdkráterben. A rádióvevő-rendszer egy, a kráter közepe fölé függesztett detektorral válna teljessé. 

A Holdkráter Rádióteleszkóp építésének vázlata
photo_camera A Holdkráter Rádióteleszkóp építésének vázlata Fotó: NASA/ Bandyopadhyay at al

A program a korai tervezés fázisában jár, így a teleszkópnak esetlegesen otthont adó majdani krátert sem jelölték még ki.  

LCRT: a zöld kábelek által kifeszített szférikus tányérantennával összegyűjtött rádióhullámokat a piros kábelekre függesztett vevőegység érzékeli
photo_camera LCRT: a zöld kábelek által kifeszített szférikus tányérantennával összegyűjtött rádióhullámokat a piros kábelekre függesztett vevőegység érzékeli Fotó: NASA/ Bandyopadhyay

A jelenleg működő legnagyobb földi rádiótávcső a Kínában megépült Ötszáz Méteres Rádiótávcső (Five-hundred metre Aperture Spherical Telescope , FAST). Az LCRT keresztmetszete a FAST-énak a négyszerese. A néhány hónapja beüzemelt kínai eszköz első eredményei között van a rejtélyes gyors rádiókitörések megfigyelése. 

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás