Ki ez a virológus, aki azt terjeszti, hogy a koronavírust laborban állították elő, a maszkok pedig fokozzák a járványt?

2020.05.10. · majom

Az elmúlt napokban minden népszerű közösségi oldal egyetlen 26 perces videóra vadászott: a 2020 nyarára beharangozott, Plandemic (tehát nagyjából „megtervezett világjárvány”) című dokumentumfilm egy részletét olyan sebességgel töltögetik fel a Youtube-ra, a Facebookra, a Twitterre vagy a Vimeóra, hogy a platformok alig győzik törölni. A videót hétfőn és kedden 4,7 millióan nézték meg csak a Youtube-on, és azóta is töretlenül terjed az összeesküvés-elméletekre fogékony felhasználók körében.

„Az emberiséget foglyul ejtette egy gyilkos világjárvány. Embereket tartóztatnak le, mert szörföznek az óceánban vagy meditálnak a természetben. Nemzetek omlanak össze. Éhező polgárok lázadoznak. A média olyan zavart és pánikot kelt, hogy az emberek fecskendő általi megváltásért könyörögnek. Milliárdos szabadalomtulajdonosok erőltetik a globálisan kötelező vakcináikat. Mindenki, aki ellenáll a kísérleti mérgek injektálásának, el lesz tiltva az utazástól, oktatástól, munkától”

– ezzel a kétségkívül hatásos, de egyértelműen manipulatív, konspiráló és tényekkel szemben álló szöveggel hirdetik az összeesküvés-elméleteiről ismert kaliforniai produkciós cég, az Elevate legújabb filmjét, de a leírásban később a Rockefeller-család, Hitler és a „technológiai ipar mindenható urai” kifejezés is előkerül.

A Plandemic a már korábban is sokszor hangoztatott hamis állításai mellett igazán a formátuma miatt veszélyes. „A dokumentumfilmek stílusában készített, összeesküvés-elméleteket terjesztő videók egyre népszerűbbek. A profi produkció miatt ezek a videók eleinte egész hitelesnek tűnnek, még az előtt, hogy teljesen valótlan állítások hangzanának el. Az ilyen videók gyakran sokkal nagyobb közönséget érnek el, mint a megbízható médiumok, a bennük megszólaló szenzációhajhász szakértőknek pedig egyébként is megvan a saját rajongói bázisuk” – írja a BBC dezinformációval foglalkozó szakújságírója, Marianna Spring.

Ki ez a tudós, aki leleplezte az egész világot behálózó összeesküvést?

A film, legalábbis a 26 perces részlet sztárja Judy Mikovits, aki már csak az előélete miatt is gyanús kell, hogy legyen a figyelmes nézőknek – a Science összegezte az amerikai kutató eddigi munkásságát. Mikovits 1988-ban laboratóriumi technikusként kezdte a nemzeti rákkutató intézetnél (NCI), majd biokémiából és molekuláris biológiából doktorált a George Washington Egyetemen.

Botrányokkal teli karrierje 2009-ben indult be igazán, amikor a Whittemore Peterson Intézet kutatási igazgatójaként egy olyan cikket közölt a Science-ben, amely szerint az XMRV nevű rejtélyes új vírus krónikus fáradtság szindrómát okoz embereknél. A tanulmány szerint ezen antivirális gyógyszerek segíthetnek, ezért több beteg el is kezdte szedni őket, de a kutatási eredményeket két éven belül megcáfolták – mint kiderült, az XMRV vírus egy egérkísérlet során szabadult el, de embereket valószínűleg nem fertőzött meg.

Judy Mikovits
photo_camera Judy Mikovits Forrás: Youtube / Plandemic

Mikovits és szerzőtársai először csak néhány adatot vont vissza a tanulmányból, de miután több intézetben sem sikerült reprodukálni a kutatást, a Science kénytelen volt a teljes tanulmányt visszavonni. Mikovits ennek ellenére nem volt hajlandó aláírni a visszavonásról szóló jegyzetet, így egy újabb, 2,3 millió dolláros kutatásban próbálta bizonyítani az eredményeit. 2012 szeptemberében aztán egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy közel 300 fő vizsgálata során egy emberben sem sikerült kimutatni a vírus jelenlétét.

Ebben az időszakban a törvénnyel is meggyűlt a baja, miután munkahelye beperelte őt laboratóriumi laptopok ellopása és titkos adatok magáncélú tárolása miatt. Mivel az ügy kivizsgálása alatt elhagyta Nevada államot, Kaliforniában őrizetbe vették mint szökevényt, és néhány napra börtönbe került – az illetékes nevadai ügyészség végül 2012 júniusában ejtette az ügyet. Mikovits 2012 óta nem jegyez egyetlen tanulmányt sem, az utóbbi években azonban többször újra elővette az XMRV-elméletét, illetve a vakcinaellenes szólamokat is hangoztatott – miközben a fősodorral szembeni munkássága és a büntetőügye miatt sokak szemében igazi mártírrá vált.

Miket mond a videóban, és meg lehet-e őket cáfolni?

A héten több tudományos és tényellenőrző lap is összeszedte, hogy Mikovits állításai mennyiben fedik a valóságot. A PolitiFact gyűjtésében a következők találhatók:

  • Mikovits szerint a vírust manipulálták, miközben a Nature-ben megjelent elemzés szerint egyértelműen természetes eredetű a vírus.
  • Mikovits szerint kizárja a természetes eredetet, hogy a SARS-1-ből egy évtizeden belül alakult ki az új vírus, miközben a SARS-CoV-2 nem abból származik, hiszen a két vírus genetikai hasonlósága csak 79 százalék.
  • Mikovits szerint az influenza elleni védőoltások 36 százalékkal növelik a COVID-19 kialakulásának esélyeit, miközben az a tanulmány sem állítja ezt, amire hivatkozik, ráadásul az még a járvány előtt jelent meg, és nem a COVID-19-ről szól.
  • Mikovits szerint ha „valaha oltottak már be influenza ellen, akkor injektáltak beléd koronavírust”, miközben az influenzavakcinák nem tartalmaznak koronavírusokat.

A Science emellett több idézetet kiragadott a videóból, és magyarázatot fűzött hozzájuk.

  • Kérdező: „Dr. Judy Mikovits egyesek szerint generációja egyik legkiválóbb tudósa.”
    Science: Mikovits 40 tanulmányt írt, és 2009 előtt szinte ismeretlen volt a tudományos közösségben – akkor is egy később hibásnak ítélt, visszavont tanulmányával került a középpontba.
  • Kérdező: „Az 1991-es doktori értezkezése forradalmasította a HIV/AIDS kezelését.”
    Science: Semmilyen nyoma nincs annak, hogy Mikovits PhD-munkájának bármilyen jelentős hatása lett volna a HIV/AIDS-kezelésekre.
  • Mikovits: „Az egészségügyi és szociális minisztérium (HHS) vezetői egymással összefogva tönkretették a karrierem, az igazságügyi minisztérium és az FBI pedig eltussolta az ügyet.”
    Science: Mikovits nem mutatott bizonyítékot arra, hogy a HHS vezetői tényleg összeesküdtek volna ellene.
  • Kérdező / Mikovits: „Ha világszerte kötelező lesz a védőoltás, akkor gondolom a vakcinák tulajdonosai több száz milliárd dollárt keresnek majd vele. (...) És milliókat ölnek meg, ahogy tették már azt korábban a vakcináikkal. Jelenleg nincs olyan vakcina, amely működne RNS-vírusokra.”
    Science: A vakcinák nem öltek milliókat, viszont a tudományos álláspont szerint milliók életét mentették már meg. Számos RNS-vírusra létezik hatásos védőoltás, például influenzára, kanyaróra, mumpszra, rózsahimlőre, veszettségre vagy épp ebolára.
  • Mikovits: „Ha maszkot hordasz, akkor lényegében a saját vírusaidat aktiválod. A saját reaktivált koronavírus-kifejeződéseid miatt betegszel meg, és ha ez épp a SARS-CoV-2, akkor nagy bajban vagy.”
    Science: Ennek az okfejtésnek gyakorlatilag semmi értelme. Arra semmilyen bizonyíték sincs, hogy a maszk viselése aktiválná a vírusokat.
  • Mikovits: „Miért zárnák le a tengerpartokat? A földben, a homokban is vannak szekvenciák. Az óceán sós vizében gyógyító mikrobák vannak. Teljes őrültség.”
    Science: Hogy mire gondolt, amikor homokbeli szekvenciákról beszélt, az rejtély. A tudománynak az óceánok vizében lévé gyógyító mikrobákról sincs tudomása.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás