Ez már „nem a brit időjárás”: sose sütött még ennyit a nap egy hónap alatt az angoloknál

2020.06.02. · tudomány

Az időjárási adatok feljegyzése óta még nem sütött olyan sokat a nap az Egyesült Királyságban, mint május hónapban. 266 órán keresztül volt felhőtlen az ég, míg az előző rekord, az 1957. júniusi, 265 óra volt – közölte a brit meteorológiai szolgálat.

Különösen a rendkívül csapadékos tél, a februári rekordmértékű esőzések után erős a kontraszt. A meteorológusok maguk is megrökönyödtek az extrém nedvesség utáni extrém szárazságon, szerintük ez már „nem a brit időjárás”.

A márciustól május végéig tartó időszakban átlagosan 436 órát süt a nap összesen az Egyesült Királyságban. 1929 óta mindössze tízszer fordult elő, hogy több mint 500 órára nőtt ez az időtartam, és még egy évben sem lépte túl az 555 órát. Kivéve 2020-ban: a három hónapos időszakban 626 órán át ragyogott a nap, ami a legtöbb brit nyári szezon napsütéses óráinak számát is felülmúlja.

photo_camera Erzsébet királynő kilovagolt május utolsó hétvégéjén – élvezve a napsütést. Fotó: STEVE PARSONS/AFP

A meteorológusok magyarázata szerint a tartós szárazság és a korábbi tartós esőzés oka is az, hogy az áramlatok huzamosabb ideig egy helyben tartanak egy időjárási mintázatot okozó rendszert.

Liz Bentley, a Királyi Meteorológiai Társaság ügyvezetője szerint példátlan, hogy ilyen nagy fordulat állnak be egyik szélsőségtől a másikig, ilyen rövid idő alatt. „Ez az, ami aggaszt, normál esetben nem így szoktak váltakozni az évszakaink. Illik a klímaváltozással járó, egyre szélsőségesebb időjárást okozó mintázatba.” Mark McCarthy a meteorológiai szolgálattól elmondta, hogyha a téli esőzések és a tavaszi száraz időszak különbségét nézik, utoljára 1862-ben volt ekkora a kontraszt.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás