Az ENSZ az élelmiszerárak csökkenését, a magyar gazdák viszont a növekedését jósolják

2020.06.04. · gazdaság

Jelentősen csökken az alapvető élelmiszerek nemzetközi piaci ára az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint. A nemzetközi élelmezésügyi szervezet ennek okát a készletek növekedése mellett abban látja, hogy a kereslet a növekvő kínálat mellett meredeken zuhan az utóbbi hónapokban.

A FAO élelmiszerár-indexe azt mutatja, hogy a legfontosabb élelmiszercikkek átlagára a múlt hónaphoz képest 1,9 százalékkal csökkent, és 2018 decembere óta nem volt ilyen alacsony értéken.

A legmeredekebben a tejtermékek ára zuhant, a vaj és a sajt májusban 7,3 százalékkal lett olcsóbb az áprilisi átlagárakhoz képest, aminek a FAO szerint elsősorban az importkereslet csökkenése az oka. A gabonafélék ára jóval kisebb mértékben, 1 százalékkal esett vissza, de a gabonaféléken belül a búza ára a túlkínálat miatt vélhetően nagyobb mértékben csökken majd.

Az egyik legnagyobb áresés a kukorica árában várható, az a tavalyi értékhez képest akár 16 százalékot is csökkenhet. Ebben szerepet játszhat a kukoricahozam jelentős növekedése: az idei betakarításkor 64,5 tonnával várnak magasabb hozamot, mint tavaly.

Kevés magyar gyümölcs lesz

A búzatermés viszont idén csökkenhet, az elemzések szerint elsősorban az Európai Unióban, Ukrajnában és az Egyesült Államokban tapasztalható termeléscsökkenés következtében. A magyar gazdák június első napjaiban a búzatermés drasztikus csökkenését vetítették előre 2020-ra, ami akár azzal is egyet jelenthet, hogy a FAO által jelentett árcsökkenés Magyarországon nemigen lesz érzékelhető.

A magyar gazdák egyébként nemcsak a búza-, hanem a gyümölcstermés jelentős csökkenésére is számítanak. A hektikus időjárás miatt egészen májusig tartó fagyok az összes gyümölcsfajtát károsították, az össztermésnek előrejelzéseik szerint a 40 százaléka is elfagyhatott. Az elemzők emiatt a gyümölcsárak emelkedését várják.

A húsféléken belül a szárnyas- és a sertéskínálatban a FAO az árak csökkenésével számol, miközben a marhahús ára viszont nőtt az elmúlt hónaphoz képest. Ugyancsak az általános trendekkel ellentétesen változott a cukor ára, ott ugyanis 7,4 százalékos drágulásról számoltak be az áprilisi árakhoz képest.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás