Hogyan tud segíteni a szennyvíz a járvány nyomon követésében?

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

A Karanténnapló, a Science Meetup koronavírus járvány alatti különkiadásának e heti, hatodik epizódjából kiderül, hogyan segítheti a járvány nyomon követését az új koronavírus környezeti mintákból - konkrétabban szennyvízből - történő kimutatása, és hogy melyek a módszer korlátai.

Mindezek részleteiről az adás második felében Dr. Székely Annával, az Uppsalai Egyetem mikrobiológus kutatójával beszélgetett Varga Máté genetikus.

Előtte azonban szokás szerint a koronavírussal kapcsolatos tudományos hírekkel kezdünk:

  • beszélünk a Müller Viktorral készített Qubit-interjúról;
  • megnézzük, hogyan hathat az időjárás változása az koronavírus terjedésére egy új, a Science-ben megjelent tanulmány alapján;
  • szót ejtünk arról a Cell folyóiratban megjelent tanulmányról, amely arra utal, hogy részben az immunrendszernek az új koronavírus-fertőzésre adott rossz reakciója vezethet a COVID-19 megbetegedés kialakulásához;
  • valamint ismertetünk egy peer-review-n még nem átesett tanulmányt, amely az új koronavírus denevérekben való kialakulásának kérdését vizsgálja.

A teljes epizód itt tekinthető meg:

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: