Hogyan tud segíteni a szennyvíz a járvány nyomon követésében?

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A Karanténnapló, a Science Meetup koronavírus járvány alatti különkiadásának e heti, hatodik epizódjából kiderül, hogyan segítheti a járvány nyomon követését az új koronavírus környezeti mintákból - konkrétabban szennyvízből - történő kimutatása, és hogy melyek a módszer korlátai.

Mindezek részleteiről az adás második felében Dr. Székely Annával, az Uppsalai Egyetem mikrobiológus kutatójával beszélgetett Varga Máté genetikus.

Előtte azonban szokás szerint a koronavírussal kapcsolatos tudományos hírekkel kezdünk:

  • beszélünk a Müller Viktorral készített Qubit-interjúról;
  • megnézzük, hogyan hathat az időjárás változása az koronavírus terjedésére egy új, a Science-ben megjelent tanulmány alapján;
  • szót ejtünk arról a Cell folyóiratban megjelent tanulmányról, amely arra utal, hogy részben az immunrendszernek az új koronavírus-fertőzésre adott rossz reakciója vezethet a COVID-19 megbetegedés kialakulásához;
  • valamint ismertetünk egy peer-review-n még nem átesett tanulmányt, amely az új koronavírus denevérekben való kialakulásának kérdését vizsgálja.

A teljes epizód itt tekinthető meg:

Magyarországon nincs még egy olyan újság, mint a Qubit. De ahhoz, hogy továbbra is lehessen, arra kérjük kedves olvasóinkat, hogy támogassátok erőfeszítéseinket egyszeri vagy rendszeres adománnyal, és járuljatok hozzá, hogy a Qubit még alaposabb, még hitelesebb, még tudományosabb tudjon lenni.
Támogasd a Qubit munkáját – nekünk minden segítség számít!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: