Brutális kocsmakrach közeleg Nagy-Britanniában

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Skóciában és Walesben még nincs pontos dátum, Észak-Írországban és Angliában viszont előreláthatólag július 20-tól nyithatnak újra a pub-ok és az éttermek a megszokott módon. Július előtt előreláthatóan a kerthelyiségekben vagy a teraszokon sem engedélyezett a fogyasztás,  bár egyes hírek szerint június 22-től mégis engedélyezett lesz a szabadtéri fogyasztás – olvasható a Newsweek brit kocsmapiaci körképében. 

A szigetország vendéglátósai rendkívül borúlátóak. Állításuk szerint az évi 100 milliárd fontos piac szereplőinek közel fele beadta a kulcsot. A kocsmák, klubok, bárok és éttermek 50 százaléka nem fogja újra megnyitni a korlátozások feloldása után sem.

A jelenleg csak az elviteles fogyasztás és a házhoz szállítás engedélyezett. A pub-ok esetében ez azt jelenti, hogy a csapolt, illetve kimért alkoholos italokat műanyagpohárban az egység előtt az utcán lehet csak meginni, az éttermekben elkészített fogásokat hasonló kiszerelésben szintén csak az egység bejáratán kívül lehet befalatozni.   

Londoni utcakép június 5-én kocsmai távolságtartássalFotó: TOLGA AKMEN/AFP

Az amerikai hetilap által megszólaltatott szereplők szerint akár 10 ezer pub és bár zárhat be végleg. Jelenleg több mint 2 millió munkahely sorsa bizonytalan. 

A vendéglátósok úgy számolnak, hogy ha újra is nyithatnak, a szupermarketekben és áruházakban alkalmazott jelenlegi kétméteres távolságtartási szabállyal a korábbi forgalom 40 százalékát tudnák csak realizálni. De még akkor is csupán a békeidők bevételeinek 75 százaléka folyna be a kasszájukba, ha a beltéri fogyasztás során egyméteresre csökkentenék a biztonságosnak vélt személyközi távolságot.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: