A dexametazon lehet az első életmentő koronavírus-gyógyszer

2020.06.16. · tudomány

Brit szakértők azt állítják a dexametazon nevű szteroidról, hogy javított azoknak a koronavírus-betegeknek az állapotán, akik már súlyos, életveszélyes állapotban voltak.

A szakértők az alacsony dózisú szteroidos kezelést óriási áttörésnek nevezték a potenciálisan halálos kimenetelű betegség elleni küzdelem. A kezelés a lélegeztetőgépen kezelt COVID-19-betegek esetében harmadával csökkentette az elhalálozás kockázatát. Azoknál, akiknek oxigénpótlást adtak, ötödével csökkent a halál kockázata.

A kutatók szerint ha már a járvány kezdetén rendelkezésre állt volna az amúgy olcsó és széles körben elérhető gyógyszer, ötezer életet tudtak volna megmenteni csak az Egyesült Királyságban (ahol keddi adatok szerint eddig csaknem 42 ezren haltak meg COVID-19-ben). Olcsósága miatt a szer azokban az országokban is jól jöhet, ahol nincs pénz drága terápiákra.

A dexametazon is része annak a Recovery Trial nevű brit kísérletnek, amelyben már létező terápiákról igyekeznek eldönteni, hogy beválnak-e a koronavírus ellen is.

Egy orvos a Korányiban 2020. április 21-én.
photo_camera Koronavírusos beteget ápolnak lélegeztetőgépen a Korányi-kórház pulmonológiáján április 21-én Fotó: Árvai KárolyI/AFP

A COVID-19-betegeknek csak igen kis hányada, mintegy 5 százalékuk kerül kórházba, és közülük is kevesen vannak azok, akik lélegeztetőgépre vagy oxigénpótlásra szorulnak. Ezek a súlyos betegek azok, akik számára a dexametazon életmentő lehet. A számos kórkép esetén bevethető gyulladáscsökkentő szer a jelek szerint segít megállítani azt a pusztulást, amelyet a SARS-CoV-2 támadását túlreagáló immunrendszer idéz elő. Ezt a túlreakciót nevezik citokinviharnak, amely potenciálisan halálos kimenetelű.

Az Oxfordi Egyetem kísérletében kétezer, kórházban kezelt COVID-páciens megkapta a szert, az ő állapotukat vetették össze később négyezer olyan betegével, aki nem kapott dexametazont. A beérkezett adatok szerint a lélegeztetőgépre került, dexametazonnal kezelt betegeknél a halál kockázata 40-ről 28 százalékra csökkent, míg az oxigénre szoruló pácienseknél kisebb volt a hatás: körükben 25-ről 20 százalékra csökkent az elhalálozás kockázata.

„Színtiszta haszon”

Peter Horby epidemiológus professzor azt mondta, „eddig ez az egyetlen gyógyszer, amely kimutathatóan és jelentősen csökkentette a halandóságot. Ez óriási áttörés.” A kísérlet vezetője, Martin Landray úgy fordította le az eredményeket, hogy mostantól minden nyolc lélegeztetőgépre szoruló betegből egynek az élete megmenthető. Az oxigénnel kezelt betegek esetében 20-25 betegre jut egy megmentett a gyógyszernek köszönhetően.

„Ez színtiszta haszon. A kezelés legfeljebb tíz nap gyógyszerezésből áll, és betegenként napi 5 fontba kerül. Szóval lényegében 35 fontból megmenthető egy élet. És a dexametazon világszerte rendelkezésre áll” – folytatta Landray, aki szerint a kórházban ápolt COVID-betegeknek mostantól késlekedés nélkül meg kellene kapniuk a szert. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy senki ne vegye meg és tartsa otthon a gyógyszert.

Már csak azért sem, mert a dexametazon a jelek szerint nem segít a csak enyhe tünetektől szenvedő betegeken, tehát azokon, akik nem szorulnak semminemű légzéssegítésre.

A Recovery Trial március óta zajlik, keretében vizsgálták a vitatott hatású maláriagyógyszert, a hidroxi-klorokint, valamint a remdesivir nevű, széles spektrumú antivirális szert is. Az utóbbi gyógyszerről az az álláspont alakult ki, hogy felgyorsítja a koronavírus-betegek gyógyulását, ezért a brit állami egészségügyben május végén rendszeresítették is.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás