Egy alaszkai vulkán buktatta meg a Római Köztársaságot

2020.06.23. · tudomány

Az alaszkai Okmok vulkán időszámítás előtt 43-ban történt kitörése befolyásolta úgy a Földközi-tenger medencéjének időjárását, ami Egyiptomban és Itáliában is éhínségekhez vezetett, és hozzájárult a fáraók, illetve a köztársaság bukásához – állítja PNAS folyóiratban hétfőn megjelent tanulmány.

Joseph McConnell, a nevadai Sivatagi Kutatóintézet (Desert Research Institute, DRI) munkatársa kollégáival az Északi-sarkvidékről származó jégmagokat vizsgálva jutott arra a következtetésre, hogy a földközi-tengeri térség korabeli időjárási anomáliáinak hátterében az alaszkai Okmok időszámítás előtt 43-ban bekövetkezett kitörése áll.

McConnell és munkatársai az elmúlt három évtizedben Oroszország területéről származó és Grönlandon begyűjtött jégmintákat elemezték és két kitörést is felfedeztek. Az első, időszámítás előtt 45-ben bekövetkezett kisebb és lokális volt, a második, 43-as viszont jelentősebb globális hatású volt.

A ma is füstölgő alaszkai Okmok vulkán
photo_camera A ma is füstölgő alaszkai Okmok vulkán Fotó: HANDOUT/AFP

A kutatók szerint a kitörés során a légkörbe került vulkáni anyag miatt Európában két éven át szokatlanul alacsony volt az átlaghőmérséklet, a csapadékmennyiség jelentősen nőtt, a Földközi-tenger térségében ez drasztikusan csökkenthette a terméshozamokat. McConnell és kollégái úgy vélik, hogy az esemény nemcsak a Római Köztársaság, hanem az Egyiptomot 300 éven keresztül uraló Ptolemaida-dinasztia bukását is előidézte.

Kapcsolódó korábbi cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás